Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energieleveranciers voorzien betalingsproblemen bij klanten

10-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
900 keer bekeken
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127

Meer klanten gaan problemen krijgen met het betalen van de energierekening, verwachten energieleveranciers. Eneco en Greenchoice zien al een geleidelijke toename van het aantal betalingsachterstanden door de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen.

De energiebedrijven vrezen met name het moment dat klanten hun eindafrekening voor het jaar krijgen. Als zij hun termijnbedrag niet of nauwelijks hebben aangepast aan de hoge prijzen zullen ze soms een forse nabetaling moeten doen. In sommige gevallen wordt het moeilijk om die te betalen.

Termijn bedrag niet verhoogd 

Vattenfall merkt al op dat een groep klanten het termijnbedrag niet of nauwelijks verhoogt. De provider vermoedt dat een deel van die klanten al weet dat ze de rekeningen niet kunnen betalen, maar geen contact opneemt over eventuele betalingsregelingen. "Bij een paar honderd euro per maand verschil kun je aan het eind van het jaar ineens geconfronteerd worden met een bedrag van 1.000 euro. Dat is niet door iedereen zomaar op te hoesten", aldus een woordvoerder.

Onvoldoende geld op rekening

Eneco merkt dat klanten vaker onvoldoende geld op de rekening hebben als het geld voor gas en licht wordt afgeschreven. "Dat kan gaan om stom toeval, maar in sommige gevallen blijken er ook grotere financiële problemen achter te zitten."

Greenchoice weet nog niet exact hoeveel meer klanten met betalingsproblemen erbij zijn gekomen. "Het gaat echt stapje voor stapje", aldus een woordvoerster. Er was altijd al een kleine groep die moeite had de rekeningen te betalen, en die zal volgens ramingen van Greenchoice met zo'n 25 procent groeien.

Website met adviezen

Onlangs zetten grote energieleveranciers met Geldfit.nl, een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute, een site op met adviezen om de energierekening betaalbaar te houden. Ook kunnen mensen in contact komen met een energiecoach die bespaartips geeft. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

aad piraat
aad piraat10 jun. 2022 - 10:48

Als de leveranciers zich echt betrokken zouden voelen konden zij ook genoegen nemen met mindere megawinsten door de prijzen niet zo absurd te verhogen. Enige compensatie voor het nauwelijks afdragen van winstbelasting , met de Shell voorop, in dit belastingparadijs voor de graaiers zou naar de consument wel gepast zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!