Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiedata van 2 miljoen huishoudens gestolen

14-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energie_mast_37.jpg
Bij een Nederlandse energieleverancier zijn van 2 miljoen huishoudens digitale energiecontracten gestolen. Het gaat om gegevens van het energiecontract zoals het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten. De data kunnen worden gebruikt om ongevraagde productaanbiedingen zoals energiecontracten per post te verkopen, melden Netbeheer Nederland en Energie-Nederland dinsdag.
Leverancier gecensureerd
De brancheorganisaties willen niet bekendmaken bij welke leverancier de gegevens zijn ontvreemd. Ze zijn vermoedelijk door een inmiddels voormalig medewerker ongeoorloofd uit het systeem gehaald. Onduidelijk is nog wat er met de gegevens is gedaan. ,,Langs juridische weg is vernietiging van de data geëist’’, aldus een woordvoerder van de Netbeheer Nederland. Deze week nog dient het kort geding.
Onderzoek
De zaak wordt nu verder uitgezocht om in de toekomst te voorkomen dat het systeem weer wordt misbruikt en data kunnen worden gestolen. De diefstal is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die was eerder al een onderzoek begonnen omdat er zorgen waren over de beveiliging van de energiegegevens uit het register waaruit de data zijn gestolen, reageert een woordvoerster van de autoriteit. ,,Wij hebben hebben verzocht om na te gaan wie toegang tot de gegevens heeft gehad. Daarna is de datalek aan het licht gekomen'', aldus de woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

mielao
mielao7 okt. 2016 - 17:05

Maakt het allemaal wel wat uit, zolang mijn eigen energieleverancier nog geen eens de moeite neemt om in mijn slimme meter te kijken. Ze vragen ieder jaar en ook nog wel eens tussendoor de meterstanden op op een manier die in 1950 nog gebruikelijk was. Wisseling van leverancier maakt niet uit, ze doen het allemaal. 

dharma singh
dharma singh14 sep. 2016 - 12:50

Circa twee weken gelden voor het eerst begrepen dat een centrale databank bestaat met bovenstaande gegevens. Ik werd gebeld door mijn huidige energieleverancier met de vraag of ik mijn contract wil verlengen. Er werd gevraagd naar mijn jaarlijks energieverbruik en omdat ik dat niet meteen bij de hand had, werd mij om toestemming gevraagd dat in de databank werd gekeken. Voor zover ik begrijp kunnen energieleveranciers dus sowieso deze data bekijken, maar ik ben niet zeker of ze dat alleen voor hun eigen klanten kunnen en misschien ook expliciet toestemming van de individuele klant moeten hebben, of dat ze ook gegevens van andere leveranciers kunnen inzien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!