Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Energiebelasting op gas hoger, op elektriciteit lager'

21 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
gas930x520
Om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze van het aardgas gaan, moet de energiebelasting op gas de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen. Dit plan wordt vrijwel zeker opgenomen in het Klimaatakkoord, schrijft de Volkskrant op basis van deelnemers aan de klimaattafel van Diederik Samsom. De belasting op stroom zou juist met meer dan de helft dalen om de aanschaf van elektrische warmtepompen financieel aantrekkelijk te maken.
Een woordvoerder van de Klimaattafel wil de cijfers niet bevestigen. Hij zegt wel dat belastingtarieven de knoppen zijn waaraan kan worden gedraaid om de uitstoot van CO2 te reduceren.

'Lagere nota stroom compenseert'

De suggestie in de Volkskrant dat gemiddelde huishoudens die gas blijven stoken straks 380 euro per jaar meer kwijt zijn aan energiebelasting, relativeert hij. ,,De gasrekening wordt duurder, maar de stroomrekening gaat omlaag, dus daar gaat een compenserend effect van uit. Netto moet het ongeveer hetzelfde uitpakken."
Onder aanvoering van oud-politicus Ed Nijpels zijn diverse 'klimaattafels' bezig met het bedenken van maatregelen op verschillende terreinen, om zo de CO2-uitstoot voor 2030 met 49 procent omlaag te krijgen. Op 10 juli presenteert Nijpels zijn aanbevelingen. Die moeten dan nog worden doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving. Vervolgens is het aan het kabinet om knopen door te hakken. Volkskrant/ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!