Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiebedrijven voeren prijzenoorlog via internet

07-02-2009
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fallback image for card
Sinds kort buitelen de energiebedrijven over elkaar heen met aanbiedingen via internet. De één nog waanzinniger dan de andere. Da´s mooi, want daardoor kan uw energierekening fors omlaag. En vaak hoeft u niet eens over te stappen naar een andere leverancier.Hoewel het al lang was aangekondigd zullen veel mensen begin dit jaar toch geschrokken zijn van de fors gestegen energierekening. Maar daar is makkelijk iets aan te doen want energiebedrijven buitelen over elkaar heen met uitermate aantrekkelijke aanbiedingen via vergelijkingssites als  energieprijzen.nl en gaslicht.com .
Wat kan u verdienen?
Als voorbeeld nemen we een huishouden in Utrecht dat altijd bij zijn regioleverancier is gebleven (in dit geval Eneco) en een gemiddeld verbruik heeft. Dat huishouden is nu op jaarbasis 2158 euro kwijt, bij een overstap naar de Nederlandse Energiemaatschappij zou de jaarrekening teruggaan naar 1686 euro – een besparing van 472 euro. Alleen op basis van de tarieven zou de korting 298 euro bedragen, maar door een eenmalige korting komt daar nog eens 174 euro bovenop.
Juist met die eenmalige kortingen wordt op dit moment gestunt. Nuon biedt nieuwe klanten 264 euro, Dong Energy 390 euro en Energie.direct geeft zelfs een korting van 435 euro. Per dag gaan die bedragen omhoog. Maar ze gelden alleen wanneer u overstapt via prijsvergelijkingssites.
Maar stel dat u al klant bent van Nuon of Energiedirect? Kun je dan ook gebruik maken van dit soort aanbiedingen?
Kassa probeerde het uit. Bij Nuon is het geen probleem – ook bestaande klanten kunnen zich aanmelden voor zo’n actiecontract via een vergelijkingssite. Je hoeft verder niets te doen. Energie.direct doet iets moeilijker: je moet eerst je huidige contract opzeggen en dan kun je overstappen naar het actiecontract. Overigens is dat aanvechtbaar, want volgens de spelregels van de toezichthouder – de Energiekamer – is de nieuwe energieleverancier verantwoordelijk voor het opzeggen van het oude contract.
Bedrijven lijden verlies
Volgens Arjin van As van de vergelijkingssite energieprijzen.nl is de concurrentiestrijd nog nooit zo hevig geweest. Tot voor kort waren het vooral de prijsvechters die met allerlei aanbiedingen werken, maar nu gooien ook bedrijven als Nuon en RWE zich volop in de strijd. Die zijn bang dat ze de slag om de energieklanten die zich via internet aanmelden, verliezen, denkt van As
Hij schat in dat energiebedrijven verlies lijden op die actietarieven. Maar ze weten dat 70 % van de klanten na afloop van zo’n voordelig contract bij die energieleverancier blijven. En dan moet die klanten de normale tarieven gaan betalen. 
Ga je dan na een jaar opeens veel meer betalen dan bij je huidige leverancier? In het voorbeeld  dat we hierboven gaven is dat niet het geval. Zelfs zonder die actietarieven blijft de NEM 200 euro onder het bedrag dat Eneco zou rekenen. Maar het is wel goed opletten geblazen, zegt van As. Aan het eind van de looptijd krijg je van het energiebedrijf het overzicht van de tarieven die je daarna moet gaan betalen. Ga dan opnieuw vergelijken en kijk of het elders goedkoper kan, is zijn advies.
Vast of variabel?
Om te weten of het gunstig is om over te stappen moet je niet alleen op de prijs letten. De meeste mensen hebben nu een variabel tarief, terwijl actietarieven vaak vaste tarieven zijn voor een jaar of langer. Nu het tarief voor langere tijd vastzetten is niet aan te bevelen, zegt van As. Omdat de gasprijzen een half jaar achter lopen bij de prijsontwikkeling op de oliemarkt, kunnen we per 1 juli in ieder geval een flinke prijsverlaging verwachten. En ook de economsiche crisis kan de prijs van energie verder omlaag drukken. Met een vast tarief zou je daar niet van kunnen profiteren.
Overstappen zonder problemen?
Zijn al die energiemaatschappijen eigenlijk wel te vertrouwen? Over bijv. de NEM krijgt Kassa heel veel klachten. Van As: Dat gaat vooral over de manier waarop ze colporteren. Als het gaat om de kwaliteite van de administratie of de klachtenafhandeling verschillen de energiemaatschappijen niet veel van elkaar.
En de energiebedrijven hebben strikte regels opgelegd gekregen voor de overstapprocedure, waardoor het zelden nog grote problemen oplevert. Voor storingen bij de levering van gas of electriciteit hoeft al helemaal  niemand bang te zijn, zegt van As.
De boodschap is dus: kijk en vergelijk en als het voordelig is: stap over. En onderzoek na een jaar of je bij de nieuwe energieleverancier het beste uit bent.
Kun je ook binnen het jaar weer overstappen, om bij een andere energieleverancier opnieuw te profiteren van zo’n eenmalige korting?
Van As: Dat is natuurlijk niet de bedoeling en energiemaatschappijen zullen er ook alles aan doen om dat tegen te gaan, bijv. door boetes te berekenen als men tussentijds een contract wil verbreken.
Nog een laatste tip: kijk op meerdere vergelijkingssites, ze hebben niet allemaal dezelfde aanbiedingen.
Vergelijkingssites:
energieleveranciers.nl
consumentenbond.nl  (alleen voor leden)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!