Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Energiearmoede' treft half miljoen Nederlandse huishoudens

23-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
697 keer bekeken
  •  
Gasfornuis gas 930x520
Ongeveer 550.000 huishoudens in ons land leven in energiearmoede. Ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. Gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft TNO onderzoek gedaan naar aard, omvang en regionale spreiding van de energiearmoede in ons land.
"Als de gasprijs zoals verwacht flink gaat stijgen, kunnen ze in de problemen komen", aldus TNO-onderzoeker Peter Mulder. "Huurders zijn voor verduurzaming afhankelijk van de verhuurder. Eigenaren van een energieslurpend huis hebben vaak het geld niet om in betere isolatie te investeren." Hij pleit ervoor dat de Rijksoverheid helpt bij het verduurzamen. "Deze mensen zijn lang niet allemaal arm. Er zijn genoeg huishoudens die het energiezuinig maken van hun woning wel kunnen betalen, maar daar als huurder niet zelf over kunnen beslissen."

TNO: armoede voorkomen door gericht beleid

Volgens TNO-onderzoeker Mulder hebben veel huishoudens nu nog geen probleem met het betalen van de energierekening. "Maar als de gasprijs verder gaat stijgen zal een deel van deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen. Door met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen kunnen we dat voorkomen."
Energiearmoede en inkomensarmoede hebben met elkaar te maken, maar vallen volgens TNO lang niet altijd samen. De energiearmoede in Nederland concentreert zich, anders dan de lage inkomens, in hooguit vijf gemeenten. In 7 procent van de wijken is meer dan een op de tien huishoudens energiearm. Daardoor kan het probleem eenvoudiger per gemeente of regio worden aangepakt.

Vooral buiten Randstad

Energiearmoede blijkt overigens niet per se een probleem van de grote steden. "Anders dan vaak wordt aangenomen doet het zich vooral buiten de Randstad voor: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland."
Volgens de PvdA is de waarschuwing van TNO terecht. "Als de energierekening gemiddeld met 400 euro omhoog gaat, vrees ik echt voor een ramp. Het demissionaire kabinet laat mensen letterlijk in de kou staan", aldus Kamerlid Joris Thijssen. Zijn partij gaat voorstellen indienen omdat volgens Thijssen ook andere oplossingen mogelijk zijn voor het probleem. "Verlaag bijvoorbeeld de energiebelasting voor huishoudens en laat grote bedrijven meer betalen. Of schaf de verhuurderheffing af." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

gypsyjoy
gypsyjoy24 sep. 2021 - 18:28

Menig land is jaloers op ons sublieme gasnet. Gas is de schoonste fossiele brandstof. En niet afhankelijk van de aanwezigheid van wind of zon. We hoeven er geen bomen voor te verbranden bovendien.Stabiele energie, dat is wat het is. We moeten het echter niet uit Groningen willen halen. Beter doen we iets tegen kolencentrales. Kortom: Handen van het gas af tot er echt iets beters is bedacht!!

liadegroof
liadegroof24 sep. 2021 - 13:02

Energielabel is een wassen neus heb ik gemerkt,ik huur en mijn naaste buren hebben gekocht toch verschil in label....... Niks extra's gedaan.....

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg24 sep. 2021 - 9:15

Het is niet de vraag óf de gasprijs omhoog gaat maar meer wanneer! De energiemaatschappijen zullen bij een lagere vraag de prijs verhogen om toch een "gemiddeld" inkomen te hebben. (anders zou bijv. een gasleverancier bij een "gasloze" samenleving failliet gaan)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!