Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eneco op zoek naar kapitaal

09-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eneco.jpg
Energiebedrijf Eneco is op zoek naar kapitaal. De onderneming moet zich, net als andere energiebedrijven, per 1 januari volgend jaar opsplitsen in een netwerkbedrijf en in een commercieel bedrijf dat de energie levert.
Het netwerkbedrijf moet van de overheid in publieke handen blijven, maar moet dan wel levensvatbaar zijn en voldoende kunnen investeren in leidingen voor stroom en gas. Dat is volgens de Tweede Kamer hard nodig in een tijd dat steeds meer energie decentraal en duurzaam zal moeten worden opgewekt. Het netwerkbedrijf moet dan ook met een behoorlijk eigen vermogen losgemaakt worden van het leveringsbedrijf.
Eerder vond zo'n operatie plaats bij Essent en Nuon. Het leveringsbedrijf van Essent ging op in het Duitse energieconcern RWE en dat van Nuon in het Zweedse Vattenfall.
Eneco heeft als inzet dat het zelfstandig wil blijven en heeft afgelopen vrijdag in een bijeenkomst met de aandeelhouders de strategie voor de toekomst ontvouwd. Daarbij heeft het bedrijf te kennen gegeven dat nieuw kapitaal nodig is.
Het zou gaan om 400 miljoen euro om het eigen vermogen te versterken, maar Eneco wil niets zeggen over de omvang van de kapitaalinjectie. De gemeente Rotterdam, een van de aandeelhouders, zegt dat de bijeenkomst een informatief karakter had. Later dit jaar worden er beslissingen genomen, aldus een woordvoerder.
Het geld zou niet alleen nodig zijn voor het eigen vermogen van het afgesplitste netwerkbedrijf, maar ook om ervoor te zorgen dat het afgesplitste commerciële bedrijf voldoende eigen vermogen heeft om sterk te staan in een markt, waar veel in prijs wordt geconcurreerd en waar ook wordt geïnvesteerd in het opwekken van groene stroom.
Verwacht wordt dat gemeentebesturen pas na de verkiezingen in maart zullen besluiten of ze, met bezuinigingen in zicht, nieuw geld willen steken in Eneco. Als dat niet gebeurt, moet Eneco aankloppen bij andere financiers. ING en Kempen zijn aangetrokken om te adviseren over de financiering van de toekomstplannen. ANP

Meer over:

eneco, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!