Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EMA oordeelt of kinderen ook het Pfizer-vaccin mogen krijgen

25-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
vaccinatie jongere vaccin 1127

Vandaag bepaalt de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), of ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kunnen krijgen. Beide bedrijven vroegen in oktober om een uitbreiding van hun vergunning. Hoewel de veiligheidscommissie van het EMA vandaag vergadert over het eindoordeel, is niet duidelijk of dat advies vandaag ook al naar buiten wordt bebracht.

Zegt het EMA dat het vaccin veilig en werkzaam is voor de jonge kinderen en dat de voordelen groter zijn dan de mogelijke risico's? Dan gaat dat advies naar de Europese Commissie. Die beslist of het vaccin daadwerkelijk mag worden gebruikt voor de leeftijdsgroep. Daarna kunnen Nederland en de andere Europese landen uiteindelijk zelf beslissen of ze kinderen die jonger dan 12 zijn daadwerkelijk gaan vaccineren.

Verreweg meeste gevaccineerden kregen vaccin van Pfizer en BioNTech

Comirnaty, zoals het vaccin heet, mag al worden gebruikt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Er zijn ruim 13 miljoen mensen in Nederland tot nu toe gevaccineerd, waarvan verreweg de meesten het vaccin van Pfizer en BioNTech kregen.

Kinderen van 5 tot 11 jaar twee prikken van 10 micogram

Het is de bedoeling dat kinderen van 5 tot en met 11 jaar twee prikken krijgen. Elke prik bevat dan 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik.

Ondanks de lagere dosis maakten de kinderen van 11 jaar en jonger evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen, zeggen Pfizer en BioNTech. Bovendien zouden de bijwerkingen mild zijn geweest.

Onderzoek naar effect van vaccinatie bij baby's en peuters

Pfizer en BioNTech doen ook al onderzoek naar het effect van het vaccin bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Die groep krijgt 3 microgram vaccin per prik, dus een tiende van de dosis die 12-plussers krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!