Kassa

Elke vijf minuten zorg vastleggen is overdreven

  •  
06-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4294315.jpg
Verpleeg- en verzorgingshuizen hoeven niet meer elke vijf minuten zorg die zij verlenen vast te leggen. Dat zegde staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) donderdag toe aan de Tweede kamer. Volgens CDA'er Jan de Vries moeten AWBZ-instellingen dit nu doen om de hoogte van de eigen bijdrage van cliënten goed te kunnen vaststellen.
De Vries citeerde uit een brief aan een instelling waaruit blijkt dat het Centraal Administratiekantoor (CAK) vraagt om een registratie per vijf minuten. Het CAK is de instantie die de betaling van eigen bijdragen door AWBZ-cliënten regelt. Voor de vaststelling van de eigen bijdrage moet er wel een tijdsregistratie zijn, zei Bussemaker, maar dit hoeft niet per se per vijf minuten. Ze reageerde positief op de oproep van De Vries om dit per direct te stoppen.
De staatssecretaris voert beleid om regeldruk in de AWBZ terug te dringen. Ze zei geïrriteerd te zijn dat allerlei bureaucratische regeltjes aan haar ministerie worden toegewezen, ook als dit niet het geval is.
Bussemaker kondigde ook aan dat ze regels voor de persoonsgebonden budgetten gaat aanscherpen. Met dit geld kunnen AWBZ-klanten zelf hun zorg inkopen. Tussen de houders van een budget en zorgaanbieder zitten vaak zorgmakelaars die door de ingewikkelde regels er soms in slagen veel geld in eigen zak te steken. Daarom komt het geld straks alleen nog maar op de rekening van de budgethouder zelf.
Gevraagd naar dreigende bezuinigingen op de AWBZ antwoordde Bussemaker dat die er niet zijn en dat er ook in deze kabinetsperiode extra geld naar toe gaat. Ze stelde dat het kabinet ervoor wil zorgen dat de meest kwetsbare groepen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.
Een meer gedetailleerd inzicht in de besteding van de ruim 21 miljard aan AWBZ-gelden, waar een paar fracties naar vroegen, vond de staatssecretaris niet echt nodig. Wel zou ze willen weten waarom de ene instelling het met hetzelfde budget beter doet dan een ander. Als ze dat weet, zou ze de goede verpleeg- en verzorgingshuizen daarvoor kunnen belonen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!