Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Elke dag mijden 13.500 autorijders de spits

06-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
file1_07.jpg
Elke dag mijden ongeveer 13.500 automobilisten de spits. Jaarlijks gaat het om ruim 3 miljoen bestuurders die op een andere manier of op een ander tijdstip van en naar hun werk reizen en daardoor de file mijden. Dat blijkt uit onderzoek door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarvan de resultaten donderdag door minister Melanie Schultz bekend zijn gemaakt.
Fileknooppunten
In 12 regio's wordt sinds 2011 getracht het verkeer op de grote fileknooppunten te verminderen, onder meer door spitsmijdprojecten. Vooral de aanpak rond Arnhem-Nijmegen, Rotterdam en de regio Midden-Nederland heeft veel spitsmijders opgeleverd.
'Slimmer reizen'
Schultz noemt de eerste resultaten veelbelovend. ,,Ze laten zien dat veel mensen door kleinschalige lokale maatregelen slimmer gaan reizen. De sleutel tot het oplossen van fileleed hebben we zelf in de hand. Maar het vraagt lange adem en doorzettingsvermogen om gewoontes te veranderen.''
Werktijden
De maatregelen die het spitsmijden moeten stimuleren zijn breed. Zo gaat het om 'fietssnelwegen', beter openbaar vervoer en vervoer over water in plaats van over de weg. Daarnaast werken bedrijven en scholen mee om de werktijden en schooltijden aan te passen.
Afspraken
Op een congres in Zwolle heeft Schultz donderdag met de twaalf regio's nieuwe afspraken gemaakt om de spits nog verder te verminderen. Het ministerie en de regio's gaan daarin samen nog eens 600 miljoen euro investeren de komende jaren. Dat moet leiden tot een 10 procent kortere reistijd van deur tot deur in de spits in de drukste gebieden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!