Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Elf ziekenhuizen geven sterftecijfers niet

03-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuis_bed1_07.jpg
Elf ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers nog niet gepubliceerd, ondanks het aflopen van de deadline daarvoor. Het ziekenhuis met gemiddeld de hoogste sterftecijfers is het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft relatief gezien de minste sterfgevallen.
Principe
Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. De Ziekenhuisgroep Twente is een van de ziekenhuizen die de sterftecijfers niet gepubliceerd heeft. Volgens de NRC doen ze dat uit principe niet. Het Medisch Centrum Haaglanden heeft uitstel gekregen, omdat het meedoet aan een pilot met een andere berekening.
Nederlandse ziekenhuizen moesten vanaf zaterdag hun sterftecijfers op de eigen website hebben staan.
'Niet eerlijk'
Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder aan de cijfers niet te gaan publiceren maar kwam uiteindelijk met een sterftecijfer volgens een andere berekening.
Het Erasmus MC vindt de formule voor de berekening niet eerlijk, omdat ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis. De NZa is het niet eens met de kritiek van het Erasmus.
Laatste levensfase
Het Amstelland ziekenhuis, met de hoogste gemiddelde sterftecijfers, zegt in NRC dat dat komt door een ,,eenmalige situatie met duidelijk aanwijsbare oorzaken''. In 2012 zouden veel patiënten in hun laatste levensfase zijn overgenomen van andere ziekenhuizen en verpleeghuizen. Patiënten zouden er niet of zelden worden doorgestuurd naar hospices, wat elders vaker gebeurt.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten dat ze maandag gaan inventariseren wie de sterftecijfers heeft gepubliceerd. Ziekenhuizen die de cijfers niet publiceren, kunnen maatregelen verwachten. Dat begint met een aanmaning om alsnog met de cijfers over de brug te komen. Gebeurt dat niet, dan kan het tot een last onder dwangsom komen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!