Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Elektronische neus ruikt longziekte

05-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
arts_ziekenhuis_dokter_930x520
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een elektronische ‘neus’ ontwikkeld die kan ruiken of en wat voor longziekte iemand heeft. De SpiroNose merkt dat aan de stoffen in de uitgeademde lucht.
Juiste diagnose vaak lastig
De speurneus lijkt een uitkomst: bij veel mensen met longklachten is het volgens het AMC lastig om de juiste diagnose te stellen, waardoor de goede behandeling vaak te laat begint.
In negen van de tien gevallen
Volgens een woordvoerder stelt de neus in negen van de tien gevallen de juiste diagnose. Het apparaat kan verder bij longkankerpatiënten voorspellen of zogenoemde immunotherapie aanslaat.
Tijdrovende en kostbare zoektocht
,,Voor veel nieuwe en dure medicijnen bestaat geen test om te bepalen welk middel bij welke patiënt aanslaat. De behandeling is dan een tijdrovende en kostbare zoektocht”, zegt technisch geneeskundige Rianne de Vries, onderzoeksleider in het AMC. ,,De SpiroNose kan hier verandering in brengen.”
Verwacht wordt dat de neus in de toekomst al bij de huisarts aan de adem van patiënten kan gaan snuffelen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!