Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

'Elektronische neus' moet dure behandeling kanker voorkomen

18 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuut
ziekenhuis bed 930
Een zogenoemde e-nose moet longkankerpatiënten helpen de juiste behandeling te geven. Met behulp van het elektronische apparaat kunnen mensen met een uitgezaaide vorm van de ziekte van een dure en ingrijpende imuuntherapie worden bespaard. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek, in samenwerking met het Amsterdam UMC en het Radboud UMC.
In Nederland leiden ongeveer 12.000 mensen aan longkanker. Ongeveer 85 procent daarvan leeft met een niet-kleincellige tumor, waarvan weer de helft te maken heeft met uitzaaiingen. Voor die groep van ongeveer 5000 patiënten zou de e-nose geschikt zijn. Zij hebben een korte levensverwachting en worden nu nog behandeld met immuuntherapie. De meeste mensen hebben daar echter geen baat bij. Door een ademanalyse kan de elektronische neus in sommige gevallen vaststellen of de behandeling nodig is.

Bijwerkingen

Immuuntherapie is duur en heeft de nodige bijwerkingen, ondanks dat het heeft geholpen in de strijd tegen longkanker. Bijwerkingen zijn onder meer verhoogde kans op darm-, long- en leverontstekingen.
Bron: ANP, Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's