Kassa

Elektrische auto duurder, maar nog wel goedkoper dan benzineauto

21-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1117 keer bekeken
  •  
elektrische auto

Elektrische auto’s zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Naast de aanschafprijs stegen ook de gebruikskosten door de hogere energieprijzen en verzekeringspremies, meldt de ANWB in de Elektrisch Rijden Monitor, een consumentenonderzoek dat is uitgevoerd in tien Europese landen.

Betaalbaarheid cruciaal voor behalen klimaatdoelen

Hoewel elektrisch rijden in 2022 flink duurder is geworden, blijft het met 61,4 cent per kilometer nog altijd iets goedkoper dan rijden in een benzineauto (63,4 cent per km). Het elektrisch rijden moet voor meer Nederlanders mogelijk worden om de klimaatdoelen te kunnen halen. De betaalbaarheid is daarbij cruciaal.

Prijs vormt barrière voor aanschaf e-auto

Een kwart van de Nederlanders is volgens de ANWB van plan om binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen. De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto is echter gestegen naar ruim 45.000 euro. Tegelijkertijd is de prijs die de consument wil betalen voor een nieuwe elektrische auto afgenomen naar 29.000 euro. Dat leidt tot een prijsbarrière van bijna 17.000 euro.

Weinig keuze en weinig subsidie

Op dit moment heeft de consument met slechts tien modellen in de prijsklassen tot 35.000 euro ook maar weinig te kiezen. Het aanbod van betaalbare modellen moet daarom worden uitgebreid. Ook blijft een aanschafsubsidie nodig om elektrisch rijden aan te jagen. In 2022 bedroeg deze subsidie nog ongeveer 3500 euro maar met ingang van dit jaar is dit bedrag verlaagd naar 2900 euro.

Nederland koploper elektrisch rijden

Van de onderzochte landen zijn Nederland en Denemarken volgens de ANWB koplopers als het gaat om elektrisch rijden. Het aantal elektrische voertuigen beslaat in deze twee landen respectievelijk 3,7 procent en 4 procent van het totale wagenpark. Nederland heeft daarnaast het hoogste aantal openbare laadpunten. In andere landen laat de laadinfrastructuur nog vaak te wensen over.

bron: ANWB/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

rinuszwam
rinuszwam23 feb. 2023 - 12:57

Nog GOEDKOPER ?? Gewoon met het Openbaar Vervoer reizen !! , én geen RTESS !!

@HENK@
@HENK@23 feb. 2023 - 11:17

Nederland en Denemarken ?? hoe zit het dan met Noorwegen ? zover ik weet worden daar in verhouding de meeste elektrische auto's gekocht / verkocht

Willem70
Willem7022 feb. 2023 - 10:31

Als je pech hebt ,moet je onderweg stooppen om bij te laden en tijd is geld en je moet er waarschijnlijk voor omrijden ,kost ook geld ,wat is er nu goedkoper ,de uren draaien door ,geef mij dan maar even tanken brandstof onderweg hoor,ik ben nog niet voor elektrisch ,in de file staan om bij te laden , voor en nadelen ,eef mij maar brandstof even tanken en doorrijden

1 Reactie
aad piraat
aad piraat22 feb. 2023 - 13:07

Helemaal juist, wat ook niet wordt meegerekend is dat je bij tanken van benzine of diesel van welk merk dan ook gewoon met je bankpas kan betalen en wordt de prijs duidelijk aangegeven. Voor opladen moet je voor de verschillende merken en laadstations wel 10 abonementspassen hebben en wordt de prijs niet aangegeven waardoor het een Russische roulette is om het risico op veel te veel betalen te omzeilen. Het rekenmodel waarmee men op de 61,4 - en 63,4 cent is gekomen ontbreekt ook waarmee het al direct onbetrouwbare info is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!