Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Eis voor inburgeringsexamen soms te streng'

19-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lezen_moeilijk_02.jpg
Als het gaat om gezinshereniging van buitenlandse echtparen, moet in meer gevallen een vrijstelling van het vereiste inburgeringsexamen mogelijk zijn. Nederland moet zich soepeler opstellen bij bijzondere omstandigheden.
Uitzondering
Dat vindt een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. Het gaat om de rechtszaken van een Azerbeidzjaanse en een Nigeriaanse, die naar hun echtgenoten in Nederland willen. Zij zeggen dat zij het Nederlandse examen over taal- en maatschappijkennis niet kunnen afleggen door gezondheidsproblemen. Nederland vindt die problemen echter niet ernstig genoeg om een uitzondering te maken.
Vrijstelling
In geval van onredelijkheid of van bijzondere omstandigheden bij individuele gevallen moet vrijstelling mogelijk zijn, benadrukt de adviserende advocaat-generaal. Het advies wordt in de meeste gevallen overgenomen door de Europese rechters. ANP

Meer over:

examens, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!