Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Einduitslag van onze snurktest

  •  
10-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
19129 keer bekeken
  •  
195x90_snurken_02.jpg
Snurken is een groot probleem, relaties lopen er op stuk en commerciële partijen verdienen goud aan allerlei anti-snurkmiddelen die op de markt gebracht worden. De afgelopen weken hebben vijf stellen voor Kassa zeven anti- snurkproducten getest. Helpen al die dure middelen en wat heb je er als partner aan? Ga je er beter door slapen? Heb je eindelijk een goede nachtrust als je bedgenoot met een rugband of een neusspreider naast je ligt?
Wat is snurken?
Snurken is het geluid dat ontstaat bij een afsluiting, in hoge frequentie, tijdens de ademhaling op een bepaalde plaats in de bovenste luchtweg van de mond, neus en keelholte. Dit kan tot gevolg hebben dat er sprake kan zijn van een sterk gestoorde luchtpassage richting de longen. Dit kan zulke uitgesproken vormen aannemen dat hierdoor apneu ofwel een periode van ademstilstand optreedt. Dit kan zich zowel bij kinderen als bij volwassenen voor doen. Het snurken kan het patroon van rust die de hersenen moeten doormaken bij de slaap, om uitgerust wakker te worden, ernstig verstoren waardoor de betrokken mensen overdag een overmatig grote mate van vermoeidheid en slaperigheid ervaren. Dit kan overdag het algeheel functioneren op werk in gering tot ernstig mate beïnvloeden. Door de hoge mate van slaperigheid die mensen overdag ervaren vallen soms ook mensen in de auto achter het stuur in slaap.
Hoe groot is het probleem?
Het snurken komt voor bij een substantieel deel van de bevolking. Buitenlandse studies laten zien dat tenminste 30% van de volwassen bevolking, zowel mannen als vrouwen snurkt. Met het stijgen van de leeftijd wordt het percentage van de mensen die snurkt groter. Zestig procent van de mannen in de leeftijd van 60-65 jaar snurkt en zo'n 40% van de vrouwen in diezelfde leeftijdscategorie. Snurken is een onderschat probleem. Het kan niet alleen grote problemen geven in relationele sfeer, maar snurken heeft ook een relatie met het apneu-syndroom waarbij tijdens de nacht de betroffen persoon herhaaldelijk stopt met ademhalen. Er is dan zelfs een verhoogde kans op het ontwikkelen van een toekomstig hartinfarct, TIA (voorbijgaande beroerte) en het kan gepaard gaan met verlies van libido.
Slaapklinieken
In Nederland kun je bij veel ziekenhuizen terecht voor een onderzoek. Je kunt met een verwijzing van je huisarts naar een kliniek. Het onderzoek wordt in veel gevallen door de zorgverzekeraar vergoed (check wel altijd even de polisvoorwaarden). Jeroen Kortschot ging voor onderzoek en een slaapregistratie naar het instituut voor slaapgeneeskunde .
Wat zegt de KNO-arts?
Hein Leversteijn, KNO-arts bij het instituut voor slaapgeneeskunde: "Wij zien patiënten met slaapproblemen in de meest brede zin van het woord. Mensen met uitgesproken in-slaapproblemen, doorslaapproblemen, nachtelijk onrust, ernstig snurken maar ook mensen met verdenking op uitgesproken slaap-apneusyndroom. Bij de intake op de poli proberen wij allereerst een duidelijk beeld te krijgen van de problemen zoals die beleefd worden. Daarnaast kijken wij naar het  gewicht, medicijn gebruik en de medische voorgeschiedenis van patiënt. Bij het lichamelijk onderzoek letten wij met name op problemen die zich kunnen voordoen in het keel, neus, en oor-gebied.  We onderzoeken of er geen problemen zijn met betrekking tot de neuspassage. Daarnaast letten wij op gebit, vorm van onder- en bovenkaak, of er sprake is van een overbeet en we kijken naar de tong. De keelholte wordt beoordeeld op de aan- of afwezigheid van de keelamandelen en het aspect van het verhemelte. De uitkomsten zijn over het algemeen zeer divers. Bij de patiënten bij wie het snurken sterk op de voorgrond staat worden afwijkingen van de neus-, mond- en keelholte het meest beschreven. We zien vaak uitzonderlijk grote tonsillen en afwijkingen aan het verhemelte. Echter, we zien ook veel tandheelkundige problemen. Daarnaast worden ook veel neurologische bepaalde afwijkingen gezien. Snurken staat bij deze afwijkingen minder op de voorgrond. Behandeling kan bestaan uit verschillende componenten: soms solitair, soms in combinatie, zoals reductie gewicht (diëtiste), medicamenteuze behandeling, CPAP-beademing, chirurgische operaties, aanmeten van een MRA of gewoon slaaphygiëneadviezen."
Producten
Bij de drogisterijen en op internet kun je tientallen anti-snurkproducten kopen. Wij namen zeven producten onder de loep.
Conclusie
Snurken kan lijden tot een ernstig gestoorde nachtrust, zowel voor de betrokken persoon als de partner. Zeker wanneer er sprake is van sociaal onacceptabel luid snurken dan wel apneu is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!