Kassa

Eindhovense vinding maakt diesel schoner

15-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
benzinestation_07.jpg
Door aan diesel een stof toe te voegen die gemaakt wordt uit industrieel afval, kan de uitstoot van roet flink worden verminderd. Dat heeft promovendus Michael Boot van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontdekt. Hij verdedigt zijn proefschrift op 20 april.
Boot slaagde erin diesel schoner te maken door de stof cyclohexanon toe te voegen. De diesel ontbrandt daardoor later dan gebruikelijk, zodat zuurstof en brandstof de kans krijgen beter te mengen en minder roetdeeltjes ontstaan. De TU/e heeft internationaal octrooi aangevraagd op de vinding, die de naam Cyclox heeft gekregen.
Cyclohexanon kan gemaakt worden uit lignine. Dat is een stof die in grote hoeveelheden vrijkomt als afval in onder meer de papierindustrie.,,Dubbel 'groen' dus, deze nieuwe biodiesel'', aldus de TU/e.
Boot testte Cyclox in verschillende mengverhoudingen in een stationair draaiende personenauto. Bij één deel cyclohexanon op negen delen diesel bleek bij de verbranding al de helft minder roet vrij te komen. Bij een mengverhouding van één op één was de roetuitstoot zelfs teruggebracht tot nul.
Het gaat Boot te ver om te stellen dat straks iedereen op zijn mengsel van cyclohexanon en diesel rijdt. De schaal waarop de brandstof geproduceerd kan worden, is daarvoor niet groot genoeg. ,,Cyclox is niet de eindoplossing. Maar het kan wel een stevig steentje bijdragen aan het energievraagstuk'', aldus de onderzoeker. ANP

Meer over:

diesel, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!