Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eindhoven Airport mag meer vluchten doen

15-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_004_11.jpeg
Eindhoven Airport mag in de komende jaren groeien. Het aantal vliegbewegingen (vertrek of aankomst) mag in de komende jaren omhoog, uiteindelijk met 25.000 per jaar. Om dat mogelijk te maken moet de luchthaven wel een stevig pakket aan maatregelen nemen voor de beperking van hinder en de verduurzaming van de luchthaven.
Dat hebben staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) en minister Hans Hillen (Defensie) dinsdag bekendgemaakt. De bewindslieden geven invulling aan een advies van een groep onder leiding van Hans Alders, over de rol van de luchthaven Eindhoven in de groei van de Nederlandse luchtvaart, dat in juni werd uitgebracht.
De bedoeling is dat de groei in twee stappen gaat. Tot 2015 mag de luchthaven tienduizend extra vliegbewegingen per jaar toestaan. Als dat goed gaat, komen er nog eens 15.000 vliegbewegingen bij. Momenteel worden er op de luchthaven ongeveer 20.000 vliegbewegingen per jaar uitgevoerd.
Toestemming voor de tweede stap van extra vliegbewegingen volgt pas als maatregelen om hinder te beperken effectief blijken te zijn. Verder komt er een focus op zakelijk verkeer en wordt een deel van de militaire gebruiksruimte verplaatst.
De extra vliegbewegingen in Eindhoven hebben onder meer ten doel om Schiphol te ontlasten. Verder zorgt het voor extra economische ontwikkeling voor de regio Eindhoven, een van de doelstellingen van het huidige kabinet. Alders doet op dit moment nog onderzoek naar mogelijkheden van groei op de luchthaven Lelystad.
Niet iedereen gaat akkoord met de uitbreiding. De Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) en de Brabantse Milieufederatie (BMF) zijn in november al naar de bestuursrechter gestapt. Klaas Kopinga van BOW liet weten dat de regionale overeenkomst over de luchthaven 'één en ondeelbaar' is. Zonder instemming van BOW en BMF is er volgens hem geen sprake van een akkoord. Kopinga kondigde aan naar de civiele rechter te stappen als het kabinet bij zijn besluit blijft. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!