Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Einde voor 60 watt gloeilamp

01-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gloeilamp_09.jpg
De 60 watt gloeilamp gaat vanaf donderdag in de ban. Precies een jaar geleden ondergingen de gloeilampen van 75 watt en meer al hetzelfde lot. Na 1 september volgend jaar zijn gloeilampen helemaal niet meer te koop.
Nadelig voor milieu
De Europese Commissie besloot de gloeilampen in 2009 in fasen af te schaffen, omdat ze energie vreten en daardoor nadelig voor het milieu zijn. Ze zetten het grootste deel van de energie om in warmte in plaats van licht.
Verbod
Het verbod van de gloeilampen slaat alleen op de lampen voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals voor de koelkast, kerstboom of naaimachine, blijven toegestaan.
Soms nog te koop
In sommige winkels, zoals bouwmarkten, zullen nog wel gloeilampen te koop zijn, maar het zijn er niet veel meer. ,,We faciliteren geen hamstergedrag'', zei een woordvoerder van bouwmarkt Gamma. De winkels hebben dan ook geen grote voorraden aangehouden.
Uiteindelijk zullen de gloeilampen helemaal zijn vervangen door spaarlampen of led-lampen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!