Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Einde oefening voor Van der Moolen

11-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Met de toekenning van het faillissement voor Van der Moolen viel donderdag definitief het doek voor het eens roemruchte handelshuis. Op de beurs verschrompelde de waarde van het aandeel. Voor gewone aandeelhouders valt er niets meer te halen als het bedrijf eenmaal is ontmanteld.
Woensdagavond werd bekend dat het noodlijdende bedrijf de lopende rekeningen en salarissen van het personeel over september niet meer kan betalen. Donderdagochtend kende de rechter het faillissement toe. Dit betekent dat het bedrijf zal worden geliquideerd.
Het faillissement komt exact een maand nadat Van der Moolen surseance van betaling had aangevraagd. De curatoren zeiden donderdag de afgelopen maand geen serieuze biedingen te hebben ontvangen voor het bedrijf. ,,De hoge kosten liepen door, terwijl de inkomsten opdroogden. Toen zeiden we: tot hier en niet verder'', aldus curator Paul Schaink.
Het faillissement betekent dat de curatoren gaan proberen om schuldeisers een deel van hun geld terug te geven. Of dat lukt, hangt voor een groot deel af van belastingclaims van 40 tot 50 miljoen euro die Van der Moolen in verschillende landen heeft ingediend. Het bedrijf zou te veel dividendbelasting hebben afgedragen. Of de belastingdiensten dat ook zo zien, is de vraag.
Wel duidelijk is dat gewone aandeelhouders naar hun centen kunnen fluiten. ,,Er blijft nul komma nul voor ze over'', zei curator Jaap Gelderloos. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei te overwegen een zogeheten enquêteprocedure te beginnen. Als deze malversaties aan het licht brengt, zou een stap naar de rechter voor schadevergoeding mogelijk zijn.
In een toelichting op het bankroet zei bestuurder Paul Zwart, die het stokje overnam van de in juli opgestapte Richard den Drijver, wat er in zijn ogen misging bij Van der Moolen. ,,De balans zag er niet goed uit; daar zat nogal wat lucht in. Zo was er de waardering van enkele aankopen, waarvan de winst er maar niet uitkwam. De balans was geen solide basis om te overleven'', zei hij.
Zwart en medebestuurder Arjen Paardekooper waren in het voorjaar door Van der Moolen gevraagd om commissaris te worden. Maar na het opstappen van Den Drijver als enige bestuurder schoven zij door naar de bestuurszetels. Hoe het komt dat bij Van der Moolen alles fout ging, weet Zwart niet. ,,Ik kan niet in het hoofd van de bestuursvoorzitter kijken'', verwees hij naar Den Drijver. ,,Ik kan alleen zeggen wat we hebben gevonden.''
Curator Schaink zei te onderzoeken of er bij Van der Moolen sprake is geweest van financiële fraude. ,,Wij bekijken alle mogelijkheden; dat behoort tot onze taak. En als we malversaties zien, moeten we daarvan aangifte doen'', zei hij.
Zwart sprak van ,,een buitengewoon trieste dag''. ,,We hebben formeel afscheid genomen van heel veel mensen'', zei hij. Bij Van der Moolen werken wereldwijd 166 mensen. In Nederland zijn het er zestig. Woensdag werd bekend dat veertien medewerkers het onderdeel Financial Services (Aespen) overnemen.
Op de Amsterdamse beurs kelderde het aandeel Van der Moolen donderdag met 65 procent tot 10 eurocent. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!