Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De stijging van huizenprijzen vlakt af

22-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1347 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

De prijsstijging voor koopwoningen vlakte in juli opnieuw af, blijkt uit onderzoek van het CBS en Kadaster. Al sinds 2013 stijgen prijzen voor koopwoningen in verband met de woningschaarste, maar vanaf 2017 zijn deze prijzen écht geëxplodeerd. Maar er lijkt eindelijk een kantelpunt te zijn: de stijging van de huizenprijzen zwakt al maanden af.

In juli was een bestaande koopwoning 14,5 procent duurder dan een jaar daarvoor, blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland door het CBS en het Kadaster. De afvlakking van de prijsstijging werd al vanaf mei zichtbaar. In april waren bestaande koopwoningen nog 19,7 procent duurder dan een jaar daarvoor, ten opzichte van 18,8 procent in mei en 16,6 procent in juni.

Woningtekort

Dat de prijsstijging voor koopwoningen eindelijk af begint te vlakken, zal  voor velen goed nieuws zijn, aangezien de hoge prijzen al lange tijd voor een woningtekort zorgen. Ook de ruime leennormen, lage rente, het opkopen van huizen door pandjesmelkers en de hypotheekrenteaftrek hebben bijgedragen aan de stijgende prijzen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties berekende dat er momenteel een tekort van zo’n 279.000 woningen bestaat. 

Nauwelijks nog huizen voor starters

De hoge prijzen hebben vooral hun weerslag op starters en alleenstaande met een modaal inkomen. Dat is dan ook niet zo gek: een koopwoning was in juli 99 procent duurder dan in juni van 2013. Als je alleenstaand bent en een modaal inkomen hebt, heb je momenteel 1 procent van de aangeboden woningen tot je beschikking. Als starter kun je wel gebruikmaken van de startersregeling, maar alsnog is het daarmee vaak lastig een woning te kunnen vinden. Dit omdat de studieschuld invloed heeft op het bedrag dat geleend kan worden voor een hypotheek, en veel starters nog te maken hebben met een flinke openstaande schuld.

Hypotheekrente stijgt fors

Goed nieuws dus dat de huizenmarkt eindelijk af lijken te koelen. Maar dit komt mede doordat de hypotheekrente de afgelopen maanden is toegenomen: in september vorig jaar stond de rente op 1 procent, waarna hij flink steeg tot een gemiddelde van 3,6 procent.

Inmiddels is de hypotheekrente weer aan het stabiliseren, maar de stijging en de hoge schaarste van het moment hebben er wel toe geleid dat de prijsstijgingen van koopwoningen eindelijk afvlakken.

Bronnen: CBS, NOS, De Hypotheker

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!