Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eindbedrag bij pinnen wordt afgerond

08-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
PINlogo_01.jpg
Toen de euro in 1999 werd geïntroduceerd, kwamen we er al snel achter dat al die kleine één en twee eurocent muntjes niet erg handig waren. Daarom is toen besloten om de contante betalingen zo af te ronden dat we alleen nog maar de vijf, tien en twintig eurocent muntstukken nodig hadden. Dit afronden gebeurt volgens de zogenaamde Afrondingsregel . Deze afronding geldt in principe alleen voor contante betalingen. Wat blijkt? Steeds meer winkels gebruiken deze afronding nu ook bij pinbetalingen! Kassa gaat op onderzoek.
Kleine zelfstandigen
Niels Sluis en Silvia Lipman vertellen in de uitzending van Kassa over hun lokale bakker die hun pinbetalingen afrondt. Zij vragen zich af of dit überhaupt mag en of dit een nieuwe manier is van extra geld verdienen van de winkelier. Kassa gaat met de verborgen camera langs bij deze bakkers en vraagt waarom ze afronden. De antwoorden lopen zeer uiteen. Goed is het om te melden dat na aanleiding van de uitzending, beide bakkerijen hebben toegezegd niet meer af te ronden bij het pinnen.

Subway

Wanneer Kassa op pad gaat met de verborgen camera constateren we dat met name kleine zelfstandigen (soms) de pinbetalingen afronden. Als enige landelijke keten kwamen we dit ook bij broodjesrestaurant Subway tegen. Subway vond het niet nodig om hun verweer in de studio van Kassa te geven, hier leest u hun reactie.
Detailhandel Nederland
In de studio zit Henk Kok, directeur van Detailhandel Nederland. Detailhandel Nederland is de woordvoerder van ruim 110.000 winkeliers. Henk Kok benadrukt in de uitzending dat afronden exclusief voor contante betalingen is bedoeld, daar bestaat wat hem betreft geen misverstand over. Volgens hem is juist door het afronden van deze contante betalingen, het dure gebruik van één en twee eurocent muntjes sterk teruggedrongen. Kok roept dan ook zijn leden op om niet af te ronden bij elektronische betalingen. Overigens wijt hij deze manier van afronden aan onwetendheid van de winkeliers.
Currence
Currence is de autoriteit van het elektronische Nederlandse betalingsverkeer. Het bedrijf zegt verrast te zijn dat er bij elektronische betalingen wordt afgerond. Volgens Currence heeft de winkelier juist voordeel wanneer er met de PIN wordt betaald en moet de winkelier het systeen niet misbruiken om de prijzen te verhogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!