Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Eind maart 17 miljoen Nederlanders

4 mrt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
930x520_winkelstraat
Nederland gaat rond 21 maart over de grens van 17 miljoen inwoners. De teller staat momenteel op bijna 16,996 miljoen. Maar wie de 17 miljoenste Nederlander is, ,,zullen we nooit weten, want wij krijgen niet de namen'', zegt hoofddemograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Inwonertal
Het inwonertal gaat uit van de mensen die in Nederland staan ingeschreven. Het gaat om Nederlandse staatsburgers, maar ook om buitenlandse werknemers, om vluchtelingen met een verblijfsvergunning en om asielzoekers die hier minstens zes maanden wonen, maar nog in de procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen zijn niet meegerekend.
Meer immigranten dan baby's
Nederland registreert de laatste jaren meer immigranten (vorig jaar ruim 200.000) dan baby's (vorig jaar 170.000). De kans is dan ook groot dat de 17 miljoenste Nederlander een immigrant is, en niet een baby'tje. Dat is volgens Latten uniek: bij alle vorige mijlpalen groeide de bevolking vooral door geboortes.
Bevolking groeit minder snel
Nederland ging in 1990 door de grens van 15 miljoen inwoners. Elf jaar later werd de 16 miljoenste inwoner geregistreerd. Daarna duurde het vijftien jaar om weer een miljoen mensen erbij te krijgen. Het CBS verwacht dat Nederland over achttien jaar, rond 2034, boven de 18 miljoen inwoners uitkomt. De bevolking groeit dus minder snel.
Het aantal inwoners blijft na 2034 waarschijnlijk hangen op iets meer dan 18 miljoen mensen. De groei stokt dan doordat meer mensen sterven. Mensen die nu vergrijzen, naderen over twintig jaar het einde van hun levensverwachting. Bovendien zal de immigratie terugzakken ,,naar een gematigd niveau'', verwacht het CBS. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!