Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Eigen medisch dossier inzien te moeilijk'

14-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dokter_1_73.jpg
Artsen maken het patiënten te moeilijk om hun eigen medische dossier in te zien of te krijgen. Sommige mensen lukt het zelfs helemaal niet om van de huisarts hun eigen ziektegeschiedenis te krijgen. Dat zegt de Consumentenbond vrijdag, die onderzoek deed voor zijn Gezondheidsgids. Het recht op inzage in en een kopie van het eigen dossier is volgens de bond vastgelegd in de wet.
Drempels
Volgens de organisatie voor consumenten ,,werpen 30 van de 50 huisartsen drempels op'' als patiënten om een kopie van hun eigen dossier vragen. Dit is volgens de Consumentenbond ,,onacceptabel''.
Mysterypatiënten
Voor het onderzoek zette de bond 50 mysterypatiënten in. Van hen moesten er 15 eerst uitleggen waarom ze hun medische gegevens wilden hebben. ,,Sommige artsen reageerden ronduit achterdochtig'', aldus de Consumentenbond. Zes mysterypatiënten moesten van de dokter eerst een persoonlijk gesprek komen voeren. Vier artsen gaven patiënten geen kopietje mee, maar lieten hun het dossier in de praktijk inzien. Volgens de bond handelen deze artsen in strijd met de wet.
Recht op inzage
In een reactie zegt de landelijke huisartsenvereniging dat steeds meer instanties aan patiënten vragen een kopie van hun medisch dossier te regelen, waarmee patiënten in een kwetsbare positie terecht kunnen komen. ,,Als de huisarts twijfels heeft over de verstrekking van de gevraagde informatie, is het verstandig om dit met de patiënt te bespreken'', stelt de LHV. ,,Daarbij mag het recht van de patiënt op inzage en een kopie uiteraard nooit uit het oog worden verloren.''
Volgens de LHV vragen artsen naar de reden van de aanvraag van de medische gegevens omdat ze integrale, verantwoorde zorg willen bieden.
Richtlijn
In 2014 wordt de richtlijn gegevensverstrekking voor artsen geactualiseerd. Daarin zal volgens de LHV wederom aandacht worden besteed aan het geven van inzage in het medisch dossier. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!