Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Eigen keuken is vaak oorzaak voedselinfectie
07-09-2015
•
leestijd 1 minuten
•
62 keer bekeken
•
Het Voedingscentrum begint een campagne om mensen te wijzen op de gevaren van voedselinfecties en bedorven voedsel. Jaarlijks lopen 700.000 Nederlanders zo'n voedselinfectie op en vaak is de eigen keuken de bron. Het komt neer op 2000 gevallen per dag, aldus de organisatie maandag.
UV-licht
Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf Nederlanders zich niet realiseert dat een pastasalade die er prima uitziet niet meer te vertrouwen is, wanneer die twee uur buiten de koeling staat. In de campagne 'Ziekmakers zie je niet' wordt op posters, televisie en online met behulp van uv-licht getoond hoe de ziekteverwekkers zich verspreiden.
,,Het gebruik van uv-straling is een beproefde methode in sporenonderzoek bij politie en justitie maar het laat ook onverwacht veel ziekmakers zien als gevolg van keukenblunders'', aldus het centrum maandag.
Wat je zelf kunt doen
Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, zwangeren en ouderen lopen een groter risico om ziek te worden door een voedselinfectie. Consumenten kunnen er zelf veel aan doen: door het eten goed te wassen, verhitten en koelen en het indien nodig gescheiden te houden van ander voedsel.
De gevolgen van voedselinfecties
Voedselinfecties kunnen leiden tot misselijkheid, braken of diarree en patiënten kunnen zich een week lang flink ziek voelen. In verreweg de meeste gevallen gaan de verschijnselen vanzelf weer over, maar soms raken organen blijvend beschadigd. Jaarlijks sterven er zelfs rond de 75 mensen door voedselvergiftiging of -infectie.
ANP