Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Eigen Huis: BKR moet studieschuld registreren

1 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
geld-930x520
Bureau Krediet Registratie (BKR) moet studieschulden gaan bijhouden. Daarvoor pleit Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag. Nu worden studieschulden niet centraal geregistreerd, waardoor veel mensen hypotheken kunnen krijgen die ze mogelijk niet goed kunnen betalen.
Studieschuld verzwegen
Bij hypotheekaanvragen verzwijgen vier op de tien aanvragers dat ze een studieschuld hebben. Daardoor kunnen ze vaak tienduizenden euro's hogere hypotheken krijgen, maar zijn hun maandlasten hoger. Eigen Huis ziet dat veel mensen daardoor in de problemen komen. Eigen Huis roept minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en de Tweede Kamer op om de registratie van studieschulden alsnog bij het BKR onder te brengen. Het BKR roept daar zelf ook al langer toe op.
Andere voorwaarden studielening
Studieschulden worden nu nog niet bijgehouden, omdat voor studieleningen andere voorwaarden gelden dan voor andere leningen. Zo hoeft een studielening pas te worden afgelost als iemand na afronding van zijn studie genoeg verdient, terwijl andere schulden direct moeten worden afbetaald. In andere landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en in Scandinavië worden studieschulden wel centraal geregistreerd. ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!