De kosten voor het gebruik maken van hulp bij het huishouden, vervoer of andere voorzieningen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaan mogelijk flink stijgen. Momenteel betaalt iedereen een vaste bijdrage van 21 euro per maand, maar het kabinet heeft besloten de bijdrage afhankelijk te maken van het inkomen en vermogen. Dit betekent dat de eigen bijdrage gaat variëren van minimaal 23,60 euro per maand tot maximaal 328 euro per maand.
Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) zal het wetsvoorstel voor deze verandering binnenkort naar de Tweede Kamer sturen. Als die ermee instemt, moet de maatregel op 1 januari 2027 ingaan.
Doel van de hogere eigen bijdrage is om de druk op de Wmo te verminderen en de kosten binnen de perken te houden. Vanwege onder meer vergrijzing doen veel meer mensen dan verwacht een beroep op deze wet, waardoor er wachtlijsten zijn ontstaan.
De eigen bijdrage is nu relatief laag terwijl ook mensen van de Wmo gebruikmaken die de hulp zelf makkelijk kunnen betalen en regelen. Door een hogere bijdrage in te voeren voor mensen met een ruimere portemonnee hoopt Maeijer dat minder mensen een beroep doen op deze voorzieningen via de Wmo. De ondersteuning zal volgens haar dan beter beschikbaar zijn voor mensen die het hard nodig hebben.
Met de nieuwe regeling wil het kabinet de druk op voorzieningen via het Wmo verlagen. Vanaf 2027 gaan mensen met een hoger inkomen meer betalen. Voor alleenstaanden met een inkomen tot ongeveer 24.500 euro per jaar en meerpersoonshuishoudens tot ongeveer 34.000 euro per jaar, blijft de eigen bijdrage het laagst: 23,60 per maand.
De maximale bijdrage van 328 euro per maand is voor alleenstaanden die meer dan 61.000 euro per jaar verdienen. Bij meer personen in een gezin geldt dat bedrag voor een jaarinkomen vanaf 70.500 euro.
Op de site van de Rijksoverheid staat vermeld dat gemeenten naar eigen inzicht kunnen besluiten dat één of meerdere groepen op basis van hun inkomen geen eigen bijdrage hoeven te betalen. Wanneer iemand financieel in de problemen zit, kan de gemeente ook op individueel niveau iemand vrijstellen van de eigen bijdrage.
ANP, Rijksoverheid, Skipr
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!