Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Boter, kaas, eieren en sauzen: in of buiten de koelkast bewaren?

9 feb 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5288 keer bekeken
boter groot 930
Kassa ontving onlangs de vraag waarom bij de ene supermarkt de boter buiten de koeling staat en bij de ander weer niet. Zo zijn er meer producten die we zowel buiten als in de koelkast kunnen zetten, zoals eieren en sauzen. Hoe zit dat?
Op de juiste manier producten bewaren zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven (en dat is uiteindelijk ook leuk voor de portemonnee). Soms is het lastig om te weten wat je nou wel en niet in de koelkast moet doen, met name als het gaat om groente en fruit. We legden dat al eerder uit in dit artikel. Nu is het aan de beurt voor boter-kaas-en-eieren én sauzen.

Boter

Boter bestaat voor een groot deel uit vet en bevat zout (tenzij het ongezouten boter is), waardoor het niet snel zal beschimmelen. Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Kasper Hettinga, universitair docent Agrotechnologie en Voedingswetenschappen bij Wageningen UR, zegt tegen het lifestylemagazine Margriet dat het een “veilige schatting” is. (Room)boter zou zes weken goed zijn als je het goed afgesloten en koel bewaard.

Kaas

Kaas bewaar je bij voorkeur in een gesloten verpakking in de koelkast, zegt het Voedingscentrum. Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.

Eieren

Eieren staan in de supermarkt vaak buiten de koeling. Dat kan in principe ook geen kwaad. In een onderzoek van de Britse krant The Daily Mail werden twee doosjes eieren twee weken lang bewaard, waarvan de een op kamertemperatuur en de ander in de koelkast. Er werd na twee weken gekeken hoeveel schadelijke bacteriën er in alle eieren zouden zitten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er geen verschil te zien was tussen de twee doosjes: beide doosjes waren bacterievrij.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je eieren het beste in de koelkast kunt bewaren op vier graden, om de groei van ziektemakers als salmonella, listeria en E.coli te remmen. Eieren drogen minder snel uit en blijven langer vers als je ze in het doosje bewaart. Eieren kun je langer bewaren bij een koude temperatuur. Het advies is dat je ze dan maximaal vier weken kunt bewaren. Hier lees je meer over het bewaren van eieren.
Gebruik je eieren voor een recept? Dan kan een koud ei je baksel verpesten. Bepaalde recepten met een hoog vetgehalte, zoals cheesecake, vragen om eieren op kamertemperatuur. Koude eieren kunnen de textuur van het recept aantasten.

Sauzen

Geopende flessen en potjes sauzen hoef je niet in de koelkast te bewaren. Dit geldt ook voor smaakmakers als sambal, sojasaus en ketchup. Er zitten namelijk veel natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen in. Je kunt ze daarom op een koele, donkere plek bewaren. De kou van de koelkast kan juist de smaak of structuur van sommige producten aantasten.
Bron: Consumentenbond, AD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

avatar
keesje-s15 feb 2021 - 11:01

"Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er geen verschil te zien was tussen de twee doosjes: beide doosjes waren bacterievrij." Gelukkig dat de doosjes vrij van bacteriën zijn gebleven.

avatar
spikkel15 feb 2021 - 11:26

Boter buiten de koeling in de supermarkt ? Nog nooit gezien. Wat verstaan jullie onder boter ? Die grijze geelgekleurde smurrie die zo goed is voor je cholestrol ? Dat is geen boter hè !

avatar
kraanjan15 feb 2021 - 11:37

Hallo,
Ik zou de kaas en roomboter ( naam is eigenlijk BOTER ) het andere vet is margarine of frituurvet. De BOTER en de KAAS zou ik zeker in de koelkast bewaren op 4 to 7 graden. De eieren kun je het beste op plus minus 12 graden bewaren KELDER oid. Ik heb eieren van eigen kippen en bewaar deze vanaf de leg tot wel 4 weken. Een kip die eieren uitbroed zit er ook 3 weken op. Op een temperatuur van wel 36 graden.

avatar
Rita vd Lans15 feb 2021 - 12:00

Ik weet niet of dit in deze rubriek hoort maar ik stel mijn vraag maar:
Waarom zeggen de weermannen en vrouwen altijd REGE i.pv. REGEN

3 Reacties
avatar
kraanjan15 feb 2021 - 12:56

Lezen is tegenwoordig ook een probleem !

avatar
gypsyjoy15 feb 2021 - 16:59

Vaak is er verschil tussen schrijf- en spreektaal.

https://mijn.bnnvara.nl/avatar/007c2b2c54f57ee5e2897f960ac8b47e3ffeed31946535ea626bed0b6e6b4579.png
hidkees16 feb 2021 - 10:31

Dit is Amsterdams/Hollands. In Groningen zeggen ze REEGN. Piet Paulusma zegt RAIN, dat is Fries (op Omrop Fryslân).

avatar
tenormin15 feb 2021 - 12:13

Ergeren is een groot woord maar het verschil tussen boter en margarine lijkt niemand meer te weten. Het is geen roomboter, maar boter, de rest zijn bedachte smeerseltjes die op een namaakboter moeten lijken. En eieren bewaar ik gewoon in de koelkast: elk nieuw pas zet ik ondersteboven: de dooiers blijven dan heel gezellig in het midden hangen. En @ Rita van der Lans, nee, uw antwoord/vraag hoort hier niet tussen, maar: de Nederlandse taal uitspreken komt nog maar weinig voor: van de week weer diverse malen gehoord: "hij heb het toch maar aangenomen en meer van die ergerlijke zaken". Maar goed, dat is een ander onderwerp.En ik weet, sinds deze site "vernield" is ook niet meer hoe iemand een antwoord te geven. En ook dat je geen antwoord meer terugkrijgt via KASSA.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/3f039635000e481f708d8c148dfd6675165a9fac2d70a045e751f6091aef30d9.png
Redacteur19 feb 2021 - 9:59

Hoi Tenormin,

Als je ons mailt op kassa-online@bnnvara.nl, krijg je nagenoeg altijd reactie. :-)

avatar
tenormin15 feb 2021 - 12:15

Herstel": elk nieuw pas gekocht doosje eieren zet ik..... enz.

avatar
rufus115 feb 2021 - 13:14

Wat betreft de kaas: Het voedingscentrum zit er een beetje naast, jaren geleden een bezoek gebracht aan een kaasboerderij, deze mensen raden aan om de Hollandse kaas gewoon goed ingepakt in de kelderkast te bewaren, dit komt de smaakopbouw ten goede, kaas is gemaakt op basis van bacterieen en in de koelkast stopt deze smaakopbouw!!

avatar
Mary6915 feb 2021 - 13:14

Ik zet de boter (echte dus, die andere troep hoef ik niet) NOOIT in de koelkast. Dan wordt ze keihard en valt het niet meer op mijn boterham te smeren. Buiten de koelkast (gewoon in het keukenkastje) blijft ze heerlijk smeerbaar. Of het nou goed is of niet.

avatar
NewBe195215 feb 2021 - 15:33

Er wordt hierboven bij kaas gesproken over "kamertemperatuur van acht tot vijftien graden".
Dit klopt niet. Ik weet uit ervaring (werkzaam geweest in de olie en vetindustrie) dat de kamertemperatuur 21°c moet zijn zoals ook vermeld op de site van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO).
Dus hoe betrouwbaar is dit artikel?

avatar
hidkees16 feb 2021 - 10:32

Als op een sauspotje staat "gekoeld bewaren", dan betekent dit in de koelkast. Bij "koel bewaren" niet.

avatar
endemion16 feb 2021 - 13:46

Wat een kwats artikel weer. Als je ff logisch nadenkt weet je gewoon dat wanneer je iets in temperatuur verlaagd de zaak vertraagt (atomen, moleculen, micro-organismen etc). Dan weet je toch dat verkoeling gewoon altijd de houdbaarheid verlengt. Tenzij de houdbaarheid verbeteren (waar de koelkast voor dient) niet het doel is zit je dus altijd goed bij koele opslag.

avatar
Atif K18 feb 2021 - 6:41

First of all, all eggs should be refrigerated in America, full stop. In the States, prior to being sent to the market, eggs are washed with soap and water and sprayed with oil. Washing takes away the natural defense of the egg against bacteria, which is replaced by oil. All American eggs need to be refrigerated because of this process, and will remain fresh for up to five weeks. Eggs are not washed in Europe before they are sent to the market, so you don't need to refrigerate them right away.

1 Reactie
https://lh4.googleusercontent.com/-_kg0GFNgqQo/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/AMZuuckXg_946K6Vra-nN1lTyzMWi-KULg/s96-c/photo.jpg
Atif K18 feb 2021 - 6:51

As for butter, it's actually quite unattractive to bacteria because it has such a high fat content and is generally made with salt and pasteurized milk. Although it is certainly not unwise to refrigerate it, it can survive up to two weeks in an airtight container at room temperature. But the butter should be stored in the fridge once the temperature rises above 70 degrees.
https://www.ivacy.com/download-vpn/chrome-vpn-extension/