Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eieren fors duurder: nog harder in prijs gestegen dan boodschappen

05-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3985 keer bekeken
  •  
eieren eicode 1127

Nederlanders waren in februari ruim 26 procent meer kwijt voor eieren dan een jaar eerder. Daarmee zijn eieren veel sterker in prijs gestegen dan boodschappen in het algemeen, meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Europese Unie bedroeg de prijsstijging gemiddeld zelfs 31 procent en in Amerika moest men ruim 55 procent meer betalen voor eieren.

Hoge prijzen kippenvoer en oorlog in Oekraïne 

De hogere prijzen komen vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast is het aanbod van eieren momenteel kleiner door de vogelgriep, wat volgens het CBS eveneens de prijs raakt.

Nederland exporteert meer eieren dan het importeert

Het statistiekbureau merkt ook op dat circa 1 op de 100 eieren in Nederland tegenwoordig uit Oekraïne komt. Daarmee is Nederland de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa. In totaal importeerde Nederland vorig jaar 7 miljoen eieren uit het door oorlog getroffen land. Voor mei 2022 kwamen er nog nagenoeg geen eieren uit Oekraïne.

Nederland voert zelf echter veel meer eieren uit dan het importeert. De uitvoer kwam vorig jaar neer op bijna 1,5 miljard stuks. Vooral Duitsers kochten veel Nederlandse eieren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!