EHEC treft vooral 'zwakke' mensen
30-05-2011
• leestijd 2 minuten
Het ministerie van Landbouw, het Productschap Tuinbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden maandagmiddag spoedoverleg over de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat zei een woordvoerster van het CBL maandag.
Tien mensen overleden
Volgens het CBL moet er snel duidelijkheid komen over de bron van de EHEC-bacterie, die tot dusver tien mensenlevens heeft geëist in Duitsland. ,,Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de bron van de besmetting'', zei de woordvoerster. ,,Maar het is ook van groot belang om te weten hoe de komkommers zijn besmet. De voedselveiligheid heeft op dit moment de belangrijkste prioriteit.''
Risicogroepen
De EHEC-bacterie slaat vooral toe bij mensen met een verminderde afweer. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zijn
website
.
Andere risicogroepen zijn:
• kinderen onder de vijf jaar
• ouderen boven de zestig
• mensen die geen goede hygiëneregels op zichzelf toepassen
• mensen die in de zorg of met kleine kinderen werken
• mensen die op een boerderij werken
Mensen lopen extra risico op besmetting in de volgende situaties:
• als ze in contact komen met besmet vee of de mest daarvan
• als ze rundvlees eten dat onvoldoende verhit is
• melk drinken die onvoldoende verhit is geweest
• rauwe ongewassen groente eten
Gezondheidsklachten
Bij besmetting hebben patiënten de volgende klachten:
• milde diarree of bloederige diarree. Daar kunnen heftige buikkrampen bij optreden, soms met braken, vaak zonder koorts.
• na een etmaal volgt waterige diarree die na twee tot drie dagen bloederig wordt. De klachten duren gemiddeld vier dagen en gaan dan vanzelf over
• ongeveer 2 tot 7 procent van de patiënten krijgt HUS, zeg maar ernstige nierklachten. Kinderen onder de vijf jaar lopen extra risico. Bij hen kan het oplopen tot 15 procent. Ook 65-plussers zijn extra gevoelig. De meeste patiënten met HUS herstellen gewoon. Gemiddeld 2 tot 9 procent overlijdt.
Andere besmettingen
De meeste besmettingen uit het verleden zijn in verband gebracht met het eten van onvoldoende verhit vlees (vaak gemalen vlees zoals bij hamburgers, filet americain, carpaccio) en 'ontspruitende' groenten zoals sla, spinazie en radijsjes.
Bron: ANP