Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'EHEC kan immuunsysteem ontregelen'

08-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bloodtest_05.jpg
Artsen van de universitaire klinieken in het Duitse Bonn en Greifswald hebben aanwijzingen gevonden dat de darmbacterie EHEC bij sommige patiënten het immuunsysteem ontregelt en zo zware complicaties veroorzaakt. Dat meldden de onderzoekers woensdag.
In bloedvaten van een aantal ernstig zieke patiënten zijn ophopingen gevonden van een eiwit dat verantwoordelijk is voor bloedstolling. Die beperken de doorbloeding van bepaalde hersengebieden en de bijnieren, wat kan leiden tot complicaties als nierfalen, bewustzijnsverlies en epileptische aanvallen.
Vermoedelijk is de oorzaak een immuunreactie, die de EHEC-bacterie opwekt. Het immuunsysteem maakt dan zogenoemde autoantistoffen aan die zich tegen het eigen lichaam keren. In Greifswald krijgen inmiddels vier ernstig zieken een speciale behandeling waarbij die stoffen uit hun bloed worden gefilterd. De eerste testresultaten zijn hoopgevend, aldus de artsen.
Eerder stelden wetenschappers al vast dat deze EHEC-bacterie zich met een soort lijm hecht aan de darmwand en vervolgens een gifstof verspreidt. Het gaat om een zeldzaam agressieve variant die ook nog resistent is tegen veel gangbare soorten antibiotica. Dat maakt de infectie zeer lastig te bestrijden. De ziekteverwekker behoort de groep E.coli-bacteriën, waarvan de meeste relatief onschuldig zijn.
ANP

Meer over:

ehec, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!