Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Effect van eiwitrijk voedsel op herstel van ic-patiënten onderzocht

9 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bed ziekenhuis 1127 634
Nederlandse en Belgische ziekenhuizen gaan onderzoeken of patiënten na verblijf op de intensive care sneller herstellen van eiwitrijk voedsel. Als dit zo is, kan miljoenen bespaard worden, zegt het universitaire ziekenhuis Maastricht UMC+, dat het onderzoek leidt.
Jaarlijks komen duizenden mensen op een ic terecht. Ze verliezen snel spiermassa doordat ze dagen achter elkaar op bed moeten blijven liggen. Het verlies verzwakt hun lichaam, waardoor ze soms langer op een intensive care moeten blijven liggen en waardoor ze daarna langer moeten herstellen. Eiwitrijke sondevoeding kan helpen om spiermassa te behouden, waardoor mensen mogelijk beter herstellen.

Vergelijking

De onderzoekers van vijf Nederlandse en vier Belgische hospitalen willen ic-patiënten die eiwitrijk eten kregen, vergelijken met mensen die gewoon voedsel hebben gekregen. Ze willen bijvoorbeeld meten hoe ver mensen kunnen wandelen, hoe sterk ze iets met hun handen vast kunnen pakken en hoe ze weer kunnen werken.
Het onderzoek heeft een subsidie van 1,9 miljoen euro gekregen van ZonMw, een Nederlandse overheidsorganisatie voor onderzoek naar gezondheid, en van de Belgische zusterorganisatie daarvan. Maastricht had de subsidie al voor de uitbraak van het coronavirus aangevraagd, maar de pandemie "maakt het onderzoek wel des te relevanter", aldus een woordvoerder. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar