Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Effect microplastics op lichaam onderzocht

23-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
microplastics.jpg
Met vijftien projecten begint een breed onderzoek naar het effect van microplastics in ons lichaam. Bekeken wordt onder meer hoe dergelijke microscopisch kleine plasticdeeltjes ons lichaam binnendringen, of ze de kans op ontstekingen verhogen, of ze schadelijk zijn voor het ongeboren kind en of ze de hersenen aantasten.
De plasticdeeltjes zijn afkomstig van plastic verpakkingen, synthetische kleding, cosmetica en autobanden. Volgens onderzoeker Dick Vethaak (Deltares) zijn ze ,,als een grauwsluier in ons milieu" aanwezig. ,,We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent is echter nog niet goed in te schatten. Er zijn wel sterke aanwijzingen voor mogelijke gezondheidsrisico’s maar er zijn ook veel onzekerheden en kennishiaten."

Eerste resultaten 3 oktober

Onderzoeksfinancier ZonMW steekt 1,6 miljoen euro in de vijftien projecten, die een jaar duren. Ze worden uitgevoerd door onderzoekers uit verschillende disciplines, zoals artsen en milieuwetenschappers. De eerste resultaten worden op 3 oktober gepresenteerd. ANP

Meer over:

microplastic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!