Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Effect KiFiD -uitspraken onduidelijk, opnieuw afwachten voor gedupeerden Crédit Agricole

26-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
credit agricole 930
Voor duizenden gedupeerde klanten van Crédit Agricole was het wachten op de uitspraak in 2 zaken bij het KiFiD, het Klachteninstituut. Ze betaalden vaak jarenlang torenhoge woekerrentes voor doorlopende kredieten. Het was de hoop dat het KiFiD duidelijk zou maken of de klanten recht hadden op compensatie. De Commissie van Beroep van het KiFiD deed weliswaar uitspraak, maar het is voor veel klanten van Crédit Agricole nog afwachten wat het voor hen betekend.   
Prospectus niet noodzakelijk
Positief is dat het KiFiD nu stelt dat klanten van de bank niet per se een prospectus moeten hebben gezien waar in staat dat de rente de ontwikkelingen in de markt zou volgen. Dat mochten consumenten sowieso verwachten. Maar de nieuwe interpretatie van het KiFiD over wat nou precies “ontwikkelingen in de markt’ zijn, zorgt ervoor dat veel klanten af moeten wachten of zijn nu compensatie krijgen en om hoeveel dat dan gaat.
Niet langer Euribor als norm
De Geschillencommissie bepaalde in eerste aanleg recent dat “ontwikkelingen in de markt’ moet worden uitgelegd als de driemaands Euribor. Dat is een rente die banken onderling aan elkaar rekenen. De bank mag bij aanvang van het doorlopend krediet bepalen hoeveel marge het daar bovenop rekent, maar die marge mag daarna niet meer veranderen.
De vaste marge blijft bij in de beroepszaken in stand, maar in plaats van de Euribor kiest het KiFiD nu voor de gemiddelde rente voor doorlopende kredieten die wordt bijgehouden door De Nederlandsche Bank. 
Onderzoek nodig
Maar DNB houdt dit gemiddelde pas bij vanaf medio 2010. Er moet nu eerst een onderzoek komen naar wat de gemiddelde rente voor 2010 zou zijn geweest. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren en wat daar uit gaat komen. Daarmee weten veel klanten van Crédit Agricole dus nog steeds niet waar ze aan toe zijn.
Eerder deze week verscheen op de site van Kassa al een bericht over de uitspraken . Daar vind je ook reacties van betrokken partijen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!