Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste zorgverzekeraar verhoogt premie met bijna tien euro per maand

24-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1250 keer bekeken
  •  
zorpremieDSW1280

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2025 bekend heeft gemaakt. Klanten met een basisverzekering kunnen volgend jaar rekenen op een prijsstijging van bijna tien euro en moeten maandelijks 158,50 euro betalen.  De premie voor de zorgverzekering stijgt al jaren en zet de betaalbaarheid van de zorg ernstig onder druk, vindt DSW. De zorgverzekeraar doet een dringend beroep op de politiek: “De grens is bereikt.”

Volgens DSW komt de premieverhoging door de steeds verder oplopende kosten van de gezondheidszorg: "Voor het grootste deel veroorzaakt door de toenemende vraag naar zorg, stijging van de loonkosten en nieuwe behandelmethoden."

Zorg wordt om diverse redenen steeds duurder

De opgave van de zorg is al jaren groot. Deze wordt in de toekomst alleen nog maar groter door de stijgende vraag naar zorg, personeelstekorten, lange wachtlijsten en de vergrijzing.

Ook krijgen steeds meer mensen meerdere ziekten tegelijk waardoor behandelingen complexer worden. Hierdoor blijven de kosten van de zorg stijgen en daarmee ook de zorgpremie. Topman Aad de Groot van DSW: “Wij merken dat de grens aan wat mensen in Nederland voor zorg willen en kunnen betalen is bereikt. De solidariteit staat onder grote druk. De gezondheidsverschillen in Nederland worden te groot. De rek is er echt uit. Er zijn nu fundamenteel andere keuzes nodig binnen het huidige zorgstelsel.”

“Maak de premie meer inkomensafhankelijk”

DSW-baas De Groot wil daarnaast dat een groot deel van de marktwerking uit de zorg wordt gehaald en pleit voor meer samenwerking tussen zorgverzekeraars om de zorg op langere termijn voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. "Dit kan door de premie die verzekerden direct aan de zorgverzekeraar betalen omlaag te brengen en een groter deel te betalen via de belastingen", aldus het bedrijf. "Zo wordt de premie meer inkomensafhankelijk."

Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2025 bekend.

Bijna 185.000 mensen lopen achter met betalen zorgpremie

Het aantal mensen dat de zorgpremie langer dan zes maanden niet had betaald, bedroeg begin deze maand 184.500, aldus het centrale administratiekantoor CAK. Zorgverzekeraars melden de wanbetalers aan bij deze organisatie, die dan meestal een premie gaat inhouden op uitkering of loon. Wanbetalers blijven wel verzekerd en hun verzekeraars krijgen daarvoor een compensatie van het CAK. Die komt weer van het door dit kantoor geïnde geld. Dat wordt echter ook deels gestort in het Zorgverzekeringsfonds.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Joop1961
Joop1961
14 aug. 2024 - 12:49
Shell.. de meest smerigste lafste met bloed aan hun handen koninklijk genoemd , dus met toestemming van ons koningshuis ( plus aandelen) , over lijken gaand bedrijf dat lak heeft aan ( inheemse ) mensen natuur en alles wat daar in leeft. Ze zouden nu nog door n rechter veroordeeld moeten worden. Maar ja ik denk dat n nederlandse rechter dit niet aandurft ivm in diskrediet brengen van de blanke man en zeker als het om dat vieze koningshuis gaat .
Rolf Knots
Rolf Knots
14 aug. 2024 - 12:30
Jammer dat de werkelijke oorzaak van het ontstaan van dit stinkende teerachtige asfaltmeer niet wordt genoemd. Tijdens de wereldoorlog had Nederland en haar allianties snel veel brandstof nodig voor haar gevechts-vliegtuigen en -boten. Daarvoor werden tankers met ruwe olie verscheept naar curaçao (en deels ook Aruba) waar snel een raffinaderij uit de grond werd gestamd om de ruwe olie te kunnen raffineren tot kerosine, diesel en benzine. Het dikke teerachtige restant werd in een dal gestort. Op bepaalde hete dagen werd en wordt de teerstank verspreid over de woongebieden daar dichtbij, o.a. waar wij woonden. R.D.
Rolf Knots
Rolf Knots
14 aug. 2024 - 12:15
Jammer dat de werkelijke oorzaak van het ontstaan van dit stinkende teerachtige asfaltmeer niet wordt genoemd. Tijdens de wereldoorlog had Nederland en haar allianties snel veel brandstof nodig voor haar gevechts-vliegtuigen en -boten. Daarvoor werden tankers met ruwe olie verscheept naar curaçao (en deels ook Aruba) waar snel een raffinaderij uit de grond werd gestamd om de ruwe olie te kunnen raffineren tot kerosine, diesel en benzine. Het dikke teerachtige restant werd in een dal gestort. Op bepaalde hete dagen werd en wordt de teerstank verspreid over de woongebieden daar dichtbij, o.a. waar wij woonden. R.D.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
14 aug. 2024 - 9:17
Ze storten dat dan ook gewoon ergens haha. Het is vreemd dat gewone burgers overal voor moeten betalen en zich aan eindeloos veel regels moeten houden. Maar een groot bedrijf mag gewoon 'twee miljoen ton teer dumpen'. Ik werd eens beboet omdat ik een kauwgum liet vallen, uit mijn hand en ze dachten dat ik dat expres deed Als ik Shell meneer ben, mag ik twee miljoen ton kauwgum laten vallen? In een gaaf landje, dat ooit een gave kolonie was?
wong
wong
14 aug. 2024 - 8:57
Shell heeft wel degelijk gezorgd voor welvaart op Curaçao. Hoewel voornamelijk voor eigen mensen. Toen in de zestiger jaren duidelijk werd dat de raffinaderij zeer verouderd was door falend innovatiebeleid werd besloten om met de stille trom te vertrekken. Na verlaging van de salarissen van het inheems personeel, ten faveure van de Europese Nederlanders, sloeg de vlam in de pan. Hoe de toestand daarna verliep, weten wij inmiddels allemaal wel.
1 Reactie
LaBou
LaBou 14 aug. 2024 - 17:01
Kortom: Shell heeft héél goed voor zichzelf gezorgd en heeft de plaatselijke bevolking laten barsten. Oftewel, je eerste zin klopt van geen kanten.
PVDB2
PVDB2
13 aug. 2024 - 16:57
Dat men in de EU ook wel eens de plank misslaat betreffende de energievoorziening mag duidelijk wezen. Zoals kernenergie groene brandstof noemen. Het is namelijk uranium dat gewonnen en gedolven moet worden in landen als Niger (Franse kerncentrales) en Kazachstan, (vazalstaat van Rusland voor o.a. Nederland). Maar ook in hier heb je afval van uranium delving. Te laagwaardig of te duur om uit het erts te winnen. Mijnen die aan de randen van stadjes als Arlit en Akonen liggen en waar de straling in deze steden 20 tot 500 keer hoger gemeten werd dan daarbuiten. Het uranium sijpelt In de grond dwarrelt als stof door de lucht. Waardoor het in lichaam komt van de bevolking en daardoor men met een hoger sterf getal aan kanker heeft te maken dan in de rest van de regio. Met mooie beloftes door de Franse overheid werd het land verleid om de mijnbouw te laten gebeuren. Van deze beloftes bleken weinig waar te zijn. Er was geen investering in de lokale bevolking. Er waren wel de geldstromen richting Frankrijk. Naar het bedrijf Orano dat de uraniumwinning exploiteerde maar van de winst dus geen cent werd geïnvesteerd door de regio die met het radioactieve afval bleef zitten. Om nog maar niet te spreken van de CO2 uitstoot die mijnbouw en delving met zich meebrengt.
Gerygrr
Gerygrr
13 aug. 2024 - 15:18
Er was wel een deal gesloten door de toenmalige regering van Curaçao. De raffinaderij werd door Shell verkocht aan het volk van Curaçao voor 1 gulden. In ruil voor die verkoop zou het eiland afzien van vervolging van Shell. Wat vindt Tinkebel van het afgraven van het asfaltmeer en de teerzooi te gebruiken voor wegenaanleg. Ze zijn daarmee begonnen, las ik.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor