Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste wijzigingen zorgverzekering 2013 bekend

22-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgbetalen_02.jpg
In 2012 is de premie van het basispakket van de zorgverzekering met 30 euro gestegen. Naast de premiestijging is de basisverzekering weer verder uitgekleed. Chronisch zieken moeten voortaan de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Ook verdwenen de vergoedingen voor maagzuurremmers, ondersteunende middelen voor stoppen met roken en dieetadvies.
Rollator
Rollators en andere loophulpmiddelen verdwijnen per 1 januari 2013 uit het basispakket. Een rollator wordt op dit moment nog volledig vergoed. Voor mensen met een rollator of die misschien binnenkort een rollator moeten, reden om nu een nieuwe aan te vragen bij hun zorgverzekering. Een rollator kost al gauw zo'n 100 euro. Mensen die na 1 januari een rollator kopen, lopen deze vergoeding mis.
Gehoortoestel
Een gehoortoestel wordt dit jaar nog vergoed vanuit de basisverzekering als het beste oor een gehoorverlies heeft van minimaal 35 dB. Vanaf 2013 geldt een eigen bijdrage van 25 procent. Een gehoortoestel kost al snel zo’n 1200 euro. Op dit moment vergoedt de verzekering 500 euro. Een gebruiker moet nu al 700 euro zelf betalen. Daarbovenop komt straks een eigen bijdrage van 25 procent. Mensen die dit jaar nog een nieuw gehoortoestel  kopen hebben het voordeel dat ze deze eigen bijdrage dan nog niet hoeven te betalen.
'Elk jaar run op zorg die verdwijnt'
"Wij raden mensen aan om af te wegen of ze een rollator of gehoortoestel nodig hebben. Mochten ze deze kosten aan zien komen, dan kunnen ze wellicht nu al een hulpmiddel kopen of aanvragen. Elk jaar is er aan het eind van het jaar een run op de zorg die uit het pakket verdwijnt. Zo kochten veel mensen eind 2011 maagzuurremmers als voorraad. Het jaar daarvoor gingen veel 18 tot 21 jarigen naar de tandarts, omdat de vergoeding voor tandartskosten voor deze groep uit de basisverzekering ging," aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl. De vergelijkingssite zette alvast een aantal wijzigingen voor 2013 op een rijtje.
Andere wijzigingen per 2013:
- Per ligdag in het ziekenhuis moet een eigen bijdrage van 7,50 euro worden betaald
- Het eigen risico stijgt van 220 euro naar 350 euro
- Het experiment met de vrije tandartstarieven stopt
- De eigen bijdrage voor de GGZ wordt gedeeltelijk teruggedraaid.
- Premie zorgverzekering werkgever gaat omhoog, met hoeveel is nog niet bekend
- Per 1 januari 2012 verdwenen de ondersteunende middelen voor stoppen met roken uit het basispakket. Per 1 januari 2013 komen deze middelen weer terug in het pakket.
- Dieetadvisering werd per 1 januari 2012 uit het basispakket gehaald. Vanaf 2013 vergoedt de zorgverzekering weer maximaal drie uur dieetadvisering per kalenderjaar.
- Per 2013 zou er nog maar één ivf-behandeling vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Deze regel wordt niet doorgevoerd, waardoor vrouwen drie ivf-behandelingen vergoed krijgen. Er gelden wel beperkende voorwaarden. Zo wordt van vrouwen tot 38 jaar, maar één embryo teruggeplaatst. Alleen vrouwen tot 43 jaar hebben recht op een vergoeding van de ivf-behandelingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!