Kassa

Eerste vaatje haring brengt 66.500 euro op

19-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
haringen-met-uien.jpg
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft op de traditionele veiling op de visafslag in Scheveningen woensdag 66.500 euro opgebracht voor de CliniClowns. Vorig jaar gingen de eerste visjes nog voor een recordbedrag van 95.000 euro onder de hamer.
Aangeboden aan kabinet
De veiling van de haring ging volgens een Amerikaans veilingsysteem waarbij de bieders het bedrag betalen dat ze zelf extra bieden. De laatste 250 euro die het bedrag op 66.500 euro bracht, werd gedoneerd door inzamelaar van gebruikte telefoons, Van Klaveren. Het bedrijf schonk de visjes daarop aan rederij Jaczon, die de lekkernij weer aan het kabinet op het Binnenhof wil aanbieden.
'Fris, gekruid, maar mild van smaak'
Vier haringvaatjes werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen: chefkok Rudolph van Veen, haringexpert Peter Koelewijn en visspecialist Jaap Koning. Van Veen: ,,De keuze van het beste vaatje was niet moeilijk, want de haring uit het winnende vaatje is bijzonder van smaak. De haring heeft een frisse smaak, juist niet heel erg zout of gekruid, maar mild."
Verlate veiling
De veiling stond dit jaar eigenlijk gepland voor 5 juni, maar de haring bleek toen door het slechte weer nog niet van optimale kwaliteit. Vlaggetjesdag, de jaarlijkse opening van het seizoen, is daarom 2 weken geleden gevierd met haring van vorig seizoen. ANP

Meer over:

diginieuws, haring
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!