Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste stamceltherapie uit Nederland klaar voor patiënten

19-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
moeder kind baby zorg 1127
De eerste stamceltherapie van Nederlandse makelij is klaar om toe te passen. Het Leids Universitair Medisch Centrum maakte dat maandag bekend.
De therapie is ontwikkeld voor de zeldzame afweerziekte SCID. Dat is een aangeboren afwijking waarbij kinderen essentiële afweercellen missen. Daardoor kan een onschuldig virusje al fataal zijn.
Op dit moment worden patiënten nog met stamceltherapie behandeld, maar daarvoor donoren nodig. Omdat er vaak geen passende donor beschikbaar is, is deze methode volgens onderzoekers veel efficiënter. Voor stamceltherapie worden cellen van de patiënt zelf gebruikt.

Stamcel corrigeren

"We doen dit met een kreupel gemaakt virus dat een goede versie van het gen inbouwt in het DNA van de stamcellen. Vervolgens geven we de gecorrigeerde stamcellen weer terug aan de patiënt", legt hoogleraar stamcelbiologie Frank Staal uit. "Uit deze cellen kan dan een goed werkend immuunsysteem groeien. We pakken het probleem dus echt bij de bron aan." ANP

Meer over:

stamceltherapie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!