Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste schatting: veel gezakte vmbo'ers

12-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoolklas360210.jpg
Het lijkt erop dat de strengere exameneisen zorgen voor meer gezakte vmbo-leerlingen. Uit een voorzichtige schatting van Jan van Nierop, voorzitter van Stichting Platforms VMBO, blijkt dat ongeveer 1 op de 10 leerlingen gezakt is. Vorig jaar was dat gemiddeld 5 procent. Van Nierop heeft ongeveer 12 scholen gebeld.
Koepelorganisatie VO-raad heeft dezelfde signalen gehoord als de stichting. ,,Het is zorgelijk’’, aldus een woordvoerster. Volgens de strengere regels, die dit jaar zijn ingegaan, moet het gemiddelde cijfer van alleeindexamenvakken een voldoende (minimaal 5,5) zijn. De onderwijsclubs en leerlingen waren vooraf al bang dat deze strengere regels zouden zorgen voor veel meer gezakte leerlingen. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil niet vooruit lopen op de zaken. ,,Het is te vroeg voor conclusies. We weten pas echt hoeveel leerlingen er geslaagd of gezakt zijn nadat de herkansingsperiode is afgerond en alle examengevens bekend zijn’’, aldus de minister.
'Exameneisen aangescherpt'
Ze geeft toe dat de kans bestaat dat er meer leerlingen zullen zakken. ,,Een goed diploma moet staan voor de waarde die het behoort te hebben. Daar was in de afgelopen jaren twijfel over ontstaan. Daarom zijn de exameneisen aangescherpt.’’
Vandaag uitslag
De ruim 100.000 vmbo-eindexamenleerlingen krijgen woensdag te horen of ze geslaagd zijn of niet. Donderdag krijgen de scholieren van havo en vwo te horen of de vlag uit mag. In september komen de definitieve cijfers over het aantal geslaagde en gezakte scholieren.
ANP

Meer over:

examens, vmbo, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!