Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Eerste referendum over pensioenstelsel'

07-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Stemmen_04.jpg
50PLUS wil dat er een referendum komt over het 'schadelijke en verwerpelijke' toekomstige pensioenstelsel. Dat gaat senator van de partij Jan Nagel dinsdag inbrengen tijdens een debat in de Eerste Kamer over raadgevende en correctieve volksraadplegingen.
'Forse klappen'
50PLUS gaat ervan uit dat het voorstel voor het raadgevende referendum het gaat halen en vindt dat het eerste dan over deze kwestie zou moeten gaan: ,,De premies gaan omlaag en voor een deel naar de werkgevers. Tegelijkertijd zien we dat de buffers vergroot moeten worden, wat er toe leidt dat de gepensioneerden, die de afgelopen jaren al fors achterop zijn geraakt doordat ze geen indexatie kregen en zelfs gekort zijn, nu opnieuw forse klappen krijgen.''
Het voorstel vanuit de Tweede Kamer voor een raadgevend referendum moet het burgers mogelijk maken zelf op zo'n volksraadpleging aan te sturen. Het doel van een raadgevend referendum is de wetgever te adviseren bepaalde plannen te veranderen. De uitslag van zo'n volksraadpleging is echter niet bindend.
Wijziging Grondwet
Ook komt het zogenoemde correctief referendum aan de orde, maar dat ligt een stuk ingewikkelder. Daar is een wijziging van de Grondwet voor nodig en dat is altijd een zaak van meerdere kabinetten. Een correctief referendum over een wetsvoorstel dat aldoor de Staten-Generaal is aangenomen, zou bindend zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!