Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste Kamer stemt tegen btw-verhoging kunst

14-12-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
geld-groot_46.jpg
De Eerste Kamer vraagt het kabinet af te zien van de geplande btw-verhoging op toegangskaartjes in de podiumkunsten. Een motie daarover werd dinsdag in de Eerste Kamer aangenomen. De regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen.
Het aannemen van de motie betekent niet dat de btw-verhoging van 6 naar 19 procent nu van de baan is. Het kabinet kan de uitspraak negeren. Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP steunt het btw-plan.
Het enige wat de Eerste Kamer dan nog kan doen is een ultiem machtsmiddel: volgende week het complete belastingplan, waarvan de btw-verhoging onderdeel is, verwerpen. Maar het lijkt er op dat dat verscheidene senatoren, onder wie die bij de ChristenUnie, te ver zal gaan. Zij hopen dat het kabinet toch op zijn schreden terugkeert en alsnog de btw-verhoging terugdraait. Het kabinet kan daarvoor een 'novelle' indienen, een wijziging van een eerder al door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel.
Niet alleen de oppositie in de Senaat maar ook de regeringspartijen zitten met de btw-verhoging in de maag. CDA-fractievoorzitter Jos Werner zei dat de motie ,,als zodanig'' de sympathie heeft van zijn fractie, maar dat hij niet op het belastingplan wil vooruitlopen. Ook de VVD-senatoren hebben ,,wat moeite'' met de ingang van de btw-verhoging per 1 januari. Fractievoorzitter Fred de Graaf vroeg premier Mark Rutte nog eens te kijken naar de invoeringsdatum.
Voorzitter Han Noten van de Eerste Kamerfractie van de PvdA vroeg het kabinet dinsdag om nog voor de behandeling van het belastingplan volgende week maandag en dinsdag te laten weten wat het met de motie gaat doen.
Rutte: kabinet beraadt zich over btw-motie Het kabinet beraadt zich vrijdag tijdens de ministerraad over het verzet van de Eerste Kamer tegen de geplande btw-verhoging op toegangskaartjes in de podiumkunsten. Dinsdag nam een meerderheid van de senaat daarover een motie aan.
Premier Mark Rutte zei na afloop van de stemming dat het kabinet ,,heel serieus'' naar de motie zal kijken om te zien of de Eerste Kamer ,,op enigerlei manier tegemoet'' gekomen kan worden. ,,Het is ingewikkeld, maar als een Kamer een motie aanneemt is het kabinet gehouden daar serieus en in alle rust naar te kijken.''
Rutte wilde niet vooruitlopen op mogelijke oplossingen. ,,In de media speculeren over mogelijke oplossingen is niet passend in het verkeer tussen Kamer en kabinet.'' Net zo min wilde Rutte ingaan op de mogelijkheid dat een meerderheid van de senaat zich volgende week tegen het belastingplan uitspreekt, waarvan de btw-verhoging een onderdeel is. De premier zei dreigende woorden daarover van een enkele senator alleen in de media te hebben gezien, en niet in het debat te hebben gehoord.
PvdA-Eerste Kamerlid Han Noten, die tegen de btw-verhoging is, spreekt van een ,,cultuurvijandig kabinet''. ,,Rancuneus, vanuit de buik. Deze regering gooit te veel waardevols in een keer overboord.''
Het kabinet wil met de btw-verhoging op de kunsten in totaal 90 miljoen euro ophalen. Ongeveer 48 miljoen komt uit de verhoging van de btw op toegangskaartjes voor concerten, theater, toneel, ballet en andere podiumkunsten. Nog eens 42 miljoen komt uit een btw-verhoging op kunstvoorwerpen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!