Kassa

Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet

13-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
organen donatie 930 520
De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie. Na weken van debat stemden 38 senatoren voor en 36 tegen. De stemming is een overwinning voor Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor een nieuw donorsysteem. De donorwet van D66 houdt in dat iedereen orgaandonor is, tenzij hij of zij bezwaar maakt. De nabestaanden houden echter een belangrijke stem in het kapittel.

Krappe meerderheid

De stemming volgde op een langdurige derde termijn, waarin de PvdA een motie indiende om de positie van nabestaanden duidelijker te regelen. Die motie werd aangenomen.
De donorwet werd in de Tweede Kamer maar met krappe meerderheid aangenomen en lag ook in de senaat zeer gevoelig. In veel fracties werd verdeeld gestemd, zoals in de VVD, het CDA en de PvdA. Bij de SP was senator Ada Gerkens dinsdag afwezig. Volgens fractieleider Hans-Martin Don heeft zij principiële bezwaren tegen de wet, maar wilde zij 'om politieke redenen' niet tegenstemmen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

adriaan2
adriaan213 feb. 2018 - 22:54

Trieste zaak. In plaats van een actieve en heldere lobby/informatie naar de bevolking gaat men het nu wettelijk afdwingen tenzij ... Mijn huidige ja gaat dus naar nee wat ik later altijd nog bij leven en welzijn kan aanpassen. Ik laat me niet dwingen door een of andere ex tv presentatrice en een appartement ontvanger.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!