Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Eerste hulp bij beleggen, sparen, of aflossen

26 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
wallstreet.jpg
Consumenten moeten meer hulp krijgen bij de keuze tussen sparen, aflossen of beleggen. Dat zegt Startpunt Geldzaken dat vanaf 1 september met het Geldplan 'Sparen, beleggen of aflossen' komt. Het plan moet consumenten helpen bij het maken van een keuze, menen de initiatiefnemers, waaronder het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Met de huidige lage spaarrente zijn steeds meer mensen zich aan het oriënteren op beleggen. Het gebeurt echter nog te vaak dat consumenten gaan beleggen terwijl ze dat beter niet hadden kunnen doen, of dat ze sparen terwijl ze ook een hoge rente betalen op leningen, aldus de initiatiefnemers.
,,Dit geldplan helpt om keuzes te maken", zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. ,,Zeker in de huidige tijd is het meer dan ooit belangrijk om vooruit te kijken en een financiële buffer op te bouwen. Maar hoeveel moet je sparen? En is het verstandig om een deel te gaan beleggen? Moet je niet eerst je schulden aflossen?"
Startpunt Geldzaken is naast het Nibud een initiatief van Vereniging Eigen Huis (VEH), beleggersvereniging VEB en de stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL). Met het Geldplan verwachten de partijen dat de consument zich bewuster wordt van de verschillende risico’s en mogelijkheden.
'Sparen, aflossen of beleggen’ is het tweede geldplan van Startpunt Geldzaken en komt beschikbaar via de websites van de vier partijen. Het eerste plan ‘Beter rondkomen’ werd eind vorig jaar gelanceerd. Dat geldplan is bedoeld om consumenten te helpen bij het in balans brengen van hun inkomsten en uitgaven. Volgend jaar volgt een derde geldplan, dat is gericht op huishoudens met financiële problemen.ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!