Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerste gsm-belletje 20 jaar geleden

01-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
MOBIEL.jpg
Een belletje op 1 juli 1991 van de Finse premier Harri Holketi met de locoburgemeester van Tampere was het eerste telefoontje waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel gsm-netwerk. Dat netwerk was gebouwd door Telenokia en Siemens, vandaag de dag Nokia Siemens Networks.
Twintig jaar later maken meer dan 4,4 miljard mensen via 838 systemen in 234 landen en gebieden in de wereld gebruik van een gsm-netwerk. Zo liet de grondlegger, het Finse mobiletjesconcern Nokia, vrijdag weten.
Het eerste gesprek ging vooral over de mogelijkheden van het netwerk en de simkaart die de 'identiteit' van de telefoon werd. Daardoor konden mensen voortaan kiezen wat voor diensten zij willen.
Ontwikkeling
Alhoewel gsm nu ouderwets klinkt, blijft het product zich ontwikkelen. ,,Gsm groeit nog steeds, elke dag komen er 1 miljoen nieuwe abonnees bij. Het zal de komende decennia blijven bestaan naast 3G en LTE als een essentieel onderdeel van mobiel breedband'', aldus Nokia.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!