Kassa

Eerste 'eufemismeverkiezing' van Wakker Dier van start

  •  
30-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kippen 1127
Wakker Dier komt met zijn eerste eufemismeverkiezing: termen uit de vee-industrie die mooier klinken dan de werkelijkheid die ze beschrijven. Op de nominatielijst heeft de dierenwelzijnsorganisatie er vijf gezet. Ruimen (afmaken), oogsten (vergassen en villen), zomerregeling (extra vervoer van kadavers), kraambox (kraamkooi) en koloniehuisvesting (groepskooi). Mensen kunnen tot 10 januari hun stem uitbrengen.
"Hoe we dingen noemen, bepaalt hoe we erover denken en wat we erbij voelen. Juist daarom gebruikt de sector verhullende taal om de harde realiteit te verbloemen", zegt een woordvoerster. Wakker Dier pleit ervoor woorden te gebruiken die recht doen aan het leven en sterven van dieren. "Door het taalgebruik van de vee-industrie vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd. Laten we het beestje voortaan bij de naam noemen."

Nertsen

Onder de noemer 'ruimen' werden nertsen en kippen dit jaar massaal afgemaakt om verdere verspreiding van respectievelijk corona en vogelgriep te voorkomen. Een deel van de nertsen werd gespaard, maar later alsnog 'geoogst' en dat betekent dat ze zijn vergast en gevild voor bont. Ook 'zomerregeling' staat op de lijst. Die treedt bij warm weer in werking. "Dat klinkt als een vakantierooster, maar betekent dat karkasservice Rendac vaker bij boeren langsrijdt om dode dieren op te halen."
Kraambox en koloniehuisvesting belandden ook op de shortlist. "De kraambox is een fraaie omschrijving voor een kooi die het moedervarken volledig vastzet en koloniehuisvesting voor legkippen is een soort veredelde legbatterij." ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!