Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Eerste eikenprocessierupsen aangetroffen

18 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
eikenprocessierups.jpg
Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De afgelopen week zijn op veel plaatsen al de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. Nog niet eerder zaten rupsen met brandharen zo vroeg laag in de bomen. De kans op contact met brandharen neemt daardoor toe. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de site naturetoday.com. De brandhaartjes van de rupsen kunnen zorgen voor klachten zoals ontstoken ogen, jeuk en koorts.

Eind mei

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen is de verwachting dat de meerderheid van de rupsen rond eind mei nesten gevormd heeft en duidelijk waarneembaar zal zijn. De periode met de grootste kans op overlast van de brandharen start begin juni. De overlastperiode zal tot in juli aanhouden. De precieze lengte van de periode hangt af van de temperatuurontwikkeling.

Vergelijkbaar met vorig jaar

Op basis van het aantal waargenomen eikenprocessievlinders in 2017 en de optimale ontwikkeling van veel rupsensoorten is de verwachting dat het aantal eikenprocessierupsen vergelijkbaar zal zijn met vorig jaar. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!