Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Eerste coronamedicijn goedgekeurd door autoriteiten

25 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
corana virus 1127
Artsen krijgen het groene licht om de virusremmer remdesivir voor te schrijven aan coronapatiënten die er slecht aan toe zijn, oordelen de Europese medicijnautoriteiten. Onder meer het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), heeft het middel onder voorwaarden goedgekeurd.
Naar verwachting neemt de Europese Commissie het oordeel over. Als dat zover is wordt remdesivir het eerste medicijn in de Europese Unie dat specifiek is goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten. Het CBG verwacht dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie binnen een week een definitief besluit neemt.

Voor zware patiënten met longontsteking

Artsen mogen het middel daarna inzetten voor de behandeling van coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.  Het CBG verwijst naar wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat deze patiënten gemiddeld vier dagen sneller herstellen als ze remdesivir toegediend krijgen. Ook zijn er aanwijzingen dat het sterfterisico erdoor vermindert, maar harde cijfers daarover zijn volgens het CBG nog niet voorhanden. Het is nog onbekend of het ook geschikt is voor patiënten die er minder slecht aan toe zijn.

Nog niet hét medicijn tegen corona

CBG-voorzitter Ton de Boer is blij met de goedkeuring. "Toch zijn we er nog niet. Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie", zegt hij. Wereldwijd wordt nog volop onderzoek gedaan naar betere medicatie en vaccins.
In enkele Nederlandse ziekenhuizen hebben coronapatiënten overigens al remdesivir gekregen. Dat was toegestaan omdat de ziekenhuizen meededen aan onderzoek en omdat nog geen goedgekeurde medicijnen tegen Covid-19 voorhanden waren. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!