Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Eerste biometrische paspoort uitgereikt

21 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
1962887.jpg
In Almelo heeft staatssecretaris Ank Bijleveld maandag het eerste biometrische paspoort van Nederland uitgereikt. De aanvrager moest enkele vingerafdrukken afstaan, die in een database worden opgeslagen.
Bijleveld benadrukte dat de toegang tot de database goed beveiligd is, waardoor oneigenlijk gebruik van identiteitsgegevens onmogelijk zou zijn gemaakt.
Het College Privacy Beschermingsgegevens heeft veel bezwaren tegen de invoering van het biometrisch paspoort en de opslag van de gegevens in een centrale database. Het college vreest dat de privacy van aanvragers van paspoorten wordt misbruikt.
Volgens Bijleveld is heel strikt omschreven waarvoor de biometrische gegevens gebruikt mogen worden. ,,Bij het opsporen van criminelen zijn politie en overheid niet bevoegd om deze database te gebruiken. De database is alleen bestemd voor het vaststellen van de identiteit. Controleurs van het paspoort kunnen zien of er meer dan eens een paspoort is aangevraagd.'' ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar