Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eerder fraudecontrole bij ouders met laag inkomen bij toeslagen

23-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
kinderopvangtoeslagaffaire toeslagenaffaire 1127

Mensen met een laag inkomen die kinderopvangtoeslag ontvingen kwamen eerder in het vizier van de Belastingdienst voor extra fraudecontrole dan anderen. Dat bevestigt de afdeling Toeslagen aan RTL Nieuws en Trouw.

Dankzij de zogeheten 'risicoclassificatiemodel' kwamen deze groep mensen eerder in het vizier. Het model was een soort zelflerend algoritme dat signalerende factoren verzamelde die wijzen op een grotere kans op fraude of fouten bij Toeslagen. Vanaf maart 2016 werd de indicator 'laag inkomen' diverse kern gebruikt met "variabele grenswaarden in het model van Toeslagen". Dat schrijft het ministerie van Financiën. Een hoger inkomen werkte juist risicoverlagend.

Sinds juli 2020 is het model niet meer in gebruik. Tweede Kamerleden stellen al maanden vragen over het inzetten van een risicoclassificatiemodel voor het herkennen van indicatoren in de 'fraudejacht'.

Hoogte inkomen kon leiden tot extra factoren

Een woordvoerder zegt dat de hoogte van het inkomen "één van de factoren was die kón leiden" tot extra controle. Zo is de hoogte van het inkomen ook van beperkte invloed op de kinderopvangtoeslag. Daarom werd het inkomen gewogen in het model, legt de woordvoerder uit. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!