Eenvoudige internettips hebben zin
27-07-2009
• leestijd 2 minuten
Internetprovider XS4ALL vindt het prima dat het ministerie van Justitie een publiekscampagne over veilig internetten is begonnen. ,,De vijf tips die de campagne geeft zijn voor de gevorderden misschien wat te simpel, maar voor de gemiddelde internetter zeker niet overbodig'', aldus een woordvoerder van XS4ALL maandag.
De vijf tips die Justitie geeft zijn: zet je firewall aan, ga bewust om met je persoonsgegevens, check altijd het webadres waarvoor je betaalt, open nooit zomaar bestanden en wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen.
,,Die tips liggen voor de hand, maar er zijn nog steeds mensen die besmette gratis software downloaden of ingaan op financiële mails uit Nigeria'', weet XS4ALL. Volgens de provider komen voor de hand liggende adviezen bij de techneuten wellicht over als een lachertje, maar moet je het de doorsnee-internetter juist niet te moeilijk maken. ,,Als je meteen heel technisch begint dan haakt de gewone internetter af.''
Minister Ernst Hirsch Ballin heeft maandag het startsein gegeven voor een publiekscampagne tegen computercriminaliteit. Met spotjes op televisie en radio worden bedrijven, organisaties en de computergebruiker thuis gewezen op de gevaren van cybercrime. Ons land heeft een hoge computerdichtheid. Circa 12,3 miljoen Nederlanders zitten al dan niet dagelijks op het internet.
Via allerlei kanalen waarschuwt de Nederlandse overheid voor de gevaren die op de loer liggen. Zo is er bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) een Meldpunt Cyber Crime. Wie op het internet is opgelicht kan daar nog niet terecht. Het MCC richt zich op kinderporno, racisme op het web en terreurdreiging. Dan is er ook nog de digitale beveiligingsdienst van de overheid Govcert.nl. Die heeft de speciale website waarschuwingsdienst.nl in het leven geroepen. Deze dienst telt inmiddels 65.000 'leden', die desgewenst bij dreigend gevaar een sms en e-mail ontvangen. De site van deze dienst werd vorig jaar 703.000 keer geraagdpleegd.
Govcert kwam vorig jaar bij 156 incidenten van cybercrime in actie, 19 procent meer dan in 2007. Het betrof onder meer criminelen die met nepmails inlogcodes van bankklanten probeerden te stelen en pogingen van hackers om websites van overheden binnen te dringen. Ookt deed Govcert 102 waarschuwingen uitgaan voor onder meer dreigend gevaar door wormen, virussen en beveiligingslekken.
Het bedrijfsleven en ook burgers kunnen voor informatie over digitale veiligheid terecht op de website van het ministerie van Economische Zaken die een dossier over het onderwerp heeft aangelegd.
Bron: ANP