Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Eenmalig 750 euro voor wachtende ouders toeslagenaffaire

03-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geld euro

Bijna 9000 ouders die zich voor 1 november bij de Belastingdienst meldden vanwege de toeslagenaffaire krijgen voor de feestdagen eenmalig 750 euro. Dat maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) bekend.

De compensatie voor ouders die op de een of andere manier slachtoffer werden van de ontspoorde jacht op fraudeurs met de kinderopvang verloopt moeizaam. Dankzij vertragingen weten veel ouders die vermoeden slachtoffer te zijn nog steeds niet of ze in aanmerking komen voor de compensatie of niet en hoeveel compensatie ze mogelijk krijgen.

Eenmalige compensatie voor gedupeerde ouders

Er hebben zich inmiddels zo'n 8891 ouders gemeld bij de Belastingdienst. Sommigen van hen waren slachtoffer van de fraudejacht, maar compensatie is ook mogelijk voor een aantal ouders die de dupe waren van het harde toeslagensysteem. Zo moesten sommige ouders een heel jaar aan ontvangen toeslagen terugbetalen als ze bijvoorbeeld een bonnetje niet konden leveren. Met de 750 euro wil de staatssecretaris tegemoetkomen aan de wens vanuit de Kamer "om iets te doen voor de gedupeerde ouders voor de feestdagen". Ook ouders die uiteindelijk toch niet in aanmerking blijken te komen voor een compensatie, krijgen de tegemoetkoming.

SP wilde eenmalig 1000 euro

Het idee voor de tegemoetkoming kwam van de SP. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stelde de partij een bedrag van 1000 euro voor. "Het is goed dat het kabinet nu ook inziet dat deze ouders een tegemoetkoming verdienen voor het lange wachten op compensatie voor de diepe ellende waar zij in zijn gestort", aldus SP-partijleider en fractievoorzitter Lilian Marijnissen. "Zodat zij hopelijk een beetje fijne feestdagen kunnen hebben waarbij er wel geld is voor een cadeautje voor de kinderen en een boom." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!